Obținerea aprobării din partea parlamentului ungar a fost ultimul obstacol pentru aderarea Stockholmului la NATO. Premierul suedez Ulf Kristersson a vizitat vineri Budapesta pentru a discuta despre cooperarea în domeniul apărării și securității cu omologul său ungar, Viktor Orban.
Cele două părți au părut să se împace, convenind asupra unui acord prin care Ungaria ar urma să achiziționeze patru noi avioane de luptă Gripen de fabricație suedeză.
Dintre cei 194 de parlamentari care au votat, doar șase au respins aderarea Suediei
"Astăzi este o zi istorică. Suedia este pregătită să își asume responsabilitatea pentru securitatea euro-atlantică", a declarat premierul suedez Ulf Kristersson pe X la scurt timp după vot.
În cadrul unei conferințe de presă la Stockholm, Kristersson a remarcat modul în care ambițiile Rusiei de a limita extinderea NATO s-au întors împotriva sa.
"În ceea ce privește Rusia, singurul lucru la care ne putem aștepta cu siguranță este că nu le place ca Suedia să devină membră NATO. Nu le-a plăcut nici ca Finlanda să devină membru NATO", a declarat Kristersson, conform CNN.
"Suedia lasă în urmă 200 de ani de neutralitate și nealiniere. Este un pas mare și ceva ce trebuie luat în serios, dar este, de asemenea, un pas foarte natural pe care îl facem. Aderarea la NATO înseamnă că acum venim acasă la un număr mare de democrații care cooperează pentru pace și libertate. O cooperare foarte reușită", a declarat Kristersson.
Jens Stoltenberg: „Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri”
Suedia va adera oficial la alianță după ce va depune instrumentul de aderare la guvernul Statelor Unite, care este depozitarul Tratatului Atlanticului de Nord. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Suedia va deveni membră a blocului, acum că toți aliații au aprobat oferta sa de aderare.
"Aderarea Suediei ne va face pe toți mai puternici și mai siguri", a declarat el.
Odată cu aderarea Suediei, NATO va număra 32 de țări printre membrii săi, o ironie a sorții având în vedere că Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei în parte datorită creșterii alianței în Europa de Est, de-a lungul graniței cu Rusia.
În calitate de state NATO, Finlanda și Suedia se vor bucura de protecția acordată în temeiul articolului 5 din tratatul care a înființat alianța - care prevede că un atac asupra unui membru este considerat un atac împotriva tuturor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News