În această țară școlile, grădinițele și magazinele sunt deschise, dar suedezii preferă să se autoizoleze, pentru a limita riscul infectării, a povestit în emisiunea „Vorbește Lumea” o româncă stabilită în Suedia.
„Atmosfera este mai mult sau mai puțin normală. Este primăvară de câteva zile, este soare, iar lumea își vede în continuare de mersul la plimbări în pădure, copii au venit la grădiniță, merg și la scoală. Oamenii care nu pot lucra de acasă merg la muncă, dar se simte o distanțare socială mai pregnantă decât în mod obișnuit”, a spus Lia Stoica, româncă din Stockholm.
„Dacă avem cel mai mic simptom să stăm acasă”
Lia Stoica, educatoare la o grădiniță din oraș spune că autoritățile din Suedia au preferat să meargă pe recomandări și nu pe restricții: „Aici s-a mers pe recomandări nu pe restricții. S-a mărit numărul de zile de concediu medical fără nevoie de hârtie de la medic de la 7 la 14 zile și ni s-a spus din prima zi că dacă avem cel mai mic simptom să stăm acasă”.
„S-a considerat că școlile și grădinițile să nu fie închise, atâta timp cât personalul din sănătate și din sectoarele cheie au nevoie să își poată lăsa copii în siguranță cât timp sunt la muncă. Dacă personalul din spitale ar fi trebuit să stea acasă cu copii, aproximativ 25% dintre aceștia nu mai puteau veni la muncă”, a mai spus românca.
Suedia: peste 11.000 de cazuri confirmate, 1.033 de morți
Până pe 14 aprilie, Suedia avea peste 11.000 de cazuri confirmate de coronavirus și 1.033 de morți.
La două zile după ce Spania a impus starea de izolare la nivel național, pe 14 martie, Suedia le-a recomandat cetățenilor să se spele pe mâini și să stea acasă daca se simt bolnavi. Pe 24 martie a introdus noi reguli pentru a evita aglomerația în restaurante, însă acestea au rămas deschise. Școlile sunt deschise, iar adunările de până în 50 de persoane sunt permise.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News