Autoritățile din Suedia au modificat recent legislația în ceea ce privește permisele de muncă. Astfel, începând cu data de 1 iunie, cei care au primit deja două permise de muncă de doi ani în Suedia vor putea solicita un al treilea, al patrulea sau chiar mai multe, fără a fi nevoiți să solicite în schimb rezidență permanentă, așa cum era până acum.
În același timp, așa-numita "regulă a celor șapte ani" va înceta să se mai aplice, ceea ce înseamnă că Agenția pentru Migrație nu va mai analiza perioada de șapte ani de la data solicitării pentru a verifica dacă există probleme cu permisele de muncă anterioare.
"Eliminarea limitei privind permisele este foarte binevenită și va rezolva o parte din problema exportului de talente", a declarat avocatul specializat în imigrație Pia Lind pentru publicația The Local. "În opinia mea, nu ar fi fost posibil fără cei care și-au făcut auzite vocile în ceea ce privește deportările de talente".
Lind estimează că aproximativ o treime din cazurile sale se referă la regula celor șapte ani, ceea ce înseamnă că schimbarea va face o diferență enormă.
De ce permisul de muncă era o problemă în Suedia?
În conformitate cu normele actuale, este posibilă doar prelungirea unui permis de muncă de doi ani până la maximum patru ani sau șase ani în "circumstanțe speciale".
De exemplu, mulți consultanți IT recrutați din India și din alte țări din afara UE primesc permise de muncă de doi ani pentru a veni în Suedia pentru proiecte cu durată limitată. Foarte adesea, proiectele sunt întârziate, ceea ce înseamnă că titularul permisului de muncă ajunge mai târziu decât era planificat și, destul de frecvent, ajunge să termine proiectul mai devreme decât era planificat și cu mult înainte ca permisul de muncă de doi ani să expire. Un consultant IT ar putea fi apoi folosit pentru un alt proiect, pentru care obține o prelungire de doi ani a permisului de muncă inițial de doi ani.
Problema apare la sfârșitul acestei perioade de patru ani.
În conformitate cu normele actuale, o nouă prelungire de doi ani a permisului de muncă poate fi acordată numai în cazul în care există "circumstanțe speciale", sau „särskilda skäl“. În caz contrar, oricine a avut un permis de muncă timp de patru din cei șapte ani precedenți, Agenția pentru Migrație va evalua automat dacă este eligibil pentru rezidență permanentă.
Este important de menționat că o cerere de prelungire poate fi respinsă dacă ați intrat în Suedia și ați început să lucrați mai târziu de patru luni de la acordarea permisului. De asemenea, angajatorii uită adesea să anuleze permisele de muncă dacă un proiect se încheie mai devreme decât se aștepta și titularul permisului de muncă părăsește Suedia, ceea ce poate cauza probleme mai târziu.
Care va fi situația după intrarea în vigoare a noilor reguli la 1 iunie
Incepând cu 1 iunie, va rămâne în vigoare regula potrivit căreia, pentru a fi eligibil pentru rezidență permanentă, un solicitant trebuie să fi avut patru ani de permise de muncă în ultimii șapte ani.
Ceea ce va fi diferit este faptul că nu va mai fi obligatoriu să se solicite rezidența permanentă după patru ani de deținere a permiselor de muncă. În schimb, acum este posibil să se solicite permise de muncă suplimentare de doi ani.
Dacă ați încălcat termenii permisului de muncă, de exemplu, dacă nu ați primit asigurarea corectă sau dacă ați fost plătit prea puțin, acest lucru va cauza în continuare probleme în ceea ce privește prelungirea acestuia.
"Se va face în continuare o evaluare generală a permisului pe care l-ați avut și este posibil să primiți o respingere", spune Lind. "Dar marea diferență este că, dacă plecați din Suedia și solicitați un nou permis după ce permisul cu probleme a expirat, puteți să o luați de la capăt și acel istoric nu se va mai întoarce niciodată."
În plus, dacă obțineți apoi un permis de muncă pentru doi ani și îl prelungiți la patru ani, puteți apoi să solicitați rezidența permanentă fără ca greșelile făcute la primul permis de muncă să ducă la respingerea cererii dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News