Suedia și Franţa schițează un parteneriat pentru construcţia de reactoare nucleare

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a schiţat un posibil parteneriat cu Franţa pentru construirea de noi centrale nucleare în ţara sa, transmite marţi AFP. 

'Parteneriatul franco-suedez dispune de un bun potenţial în materie de energie nucleară', a afirmat Kristersson în curtea Palatului Elysée, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, cu ocazia primei deplasări în Uniunea Europeană de când Suedia a preluat preşedinţia rotativă a Consiliului UE la 1 ianuarie.

'Noul guvern suedez este determinat să construiască noi centrale nucleare şi suntem foarte impresionaţi de experienţa franceză' în domeniu, a adăugat el. Suedia 'are nevoie să cumpere două reactoare nucleare', le-a precizat Kristersson unor jurnalişti suedezi cu prilejul deplasării sale la Paris.

'Şi sunt absolut deschis ca Franţa să fie una din ţările care să facă astfel încât Suedia să aibă mai multă energie nucleară', a adăugat el, citat de cotidianul Aftonbladet, potrivit Reuters. Suedia are în prezent în operare şase reactoare în trei centrale diferite, puse în funcţiune între 1975-1985. Alte câteva reactoare au fost închise începând din 1999.

Suedia și Franţa schițează un parteneriat pentru construcţia de reactoare nucleare 

 

Ţările nordice sunt de multă vreme una din speranţele industriei nucleare franceze pentru a relansa acest domeniu civil în Europa. După lucrări care au durat peste 17 ani, compania franceză Areva a construit primul reactor EPR în Europa în Finlanda. Premierul suedez şi-a manifestat, de asemenea, dorinţa de a întări cooperarea cu Franţa în domeniul apărării şi cel spaţial.

În ce priveşte conflictul din Ucraina, Macron a subliniat că 'ucrainenii au mai mult ca oricând nevoie de sprijinul nostru', în timp ce Kristersson a declarat că 'victoria Ucrainei este existenţială pentru Europa şi pentru lumea întreagă'. Referitor la aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, în prezent blocată de Turcia, Macron a spus că doreşte ca aceasta să se concretizeze 'cât mai curând posibil'. 'Puteţi conta pe susţinerea şi solidaritatea Franţei', a subliniat el.

Macron a pledat şi pentru un 'răspuns' european comun la planul masiv de investiţii al SUA, pentru a apăra industriile şi 'locurile de muncă' europene. 'Avem nevoie de o strategie ''made în Europe''', a reafirmat el. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE îşi propune să pună accentul mai ales pe liberul schimb şi să descurajeze orice intenţii protecţioniste, ceea ce ar putea alimenta tensiuni într-un context în care Parisul şi Berlinul vor să înăsprească tonul în faţa Statelor Unite şi a planului lor ('Inflation Reduction Act'), notează AFP, titrează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

28 noi 2024, 14:12 in Știri
Ce salariu are Călin Georgescu
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel