Summit hispano-român. România încearcă să obțină aprobarea pentru trecerea liberă a frontierei în UE și dubla cetățenie

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Primul summit hispano-român are loc în capitala provinciei spaniole Castellon, La Plana, care este destinația primilor și a celor mai mulți imigranți din țara transilvăneană. De asemenea, s-a discutat despre dubla cetățenie și cererea de aderare a României la spațiul Schengen.

Primul Summit hispano-român care se derulează astăzi în orașul Castellón, o etapă importantă în relațiile bilaterale dintre cele două țări și cu atât mai mult pentru orașul gazdă, care este vizitat de președintele Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, dar și de șeful statului român, Klaus Iohannis, își propune să abordeze două realități socio-politice.

Pe de o parte, a fost abordată cererea de dublă cetățenie pentru români, în special pentru cei născuți în Spania. Și mulți dintre ei sunt rezidenți în Castellón și în provincia sa, deoarece capitala La Plana a fost prima destinație aleasă de imigranții români atunci când au decis să își părăsească țara în căutarea unei vieți mai bune în anii 2000. "Faptul că Castellón este destinația celei mai vechi mase migratorii din România a făcut posibilă organizarea acestei întâlniri în oraș", potrivit lui Manuel Păduraru, care a fost primul consilier român în corporația municipală, potrivit El Mundo.

Pe de altă parte, în cadrul acestui summit, desfășurat la Auditorium, a fost abordată și problema căutării de către România a sprijinului pentru realizarea liberei treceri a frontierei pentru cetățenii săi în cadrul Uniunii Europene, cerere de aderare la spațiul Schengen, care va fi votată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 8 decembrie.

Summit hispano-român. România încearcă să obțină aprobarea pentru trecerea liberă a frontierei în UE și dubla cetățenie

 

România, deși a aderat la UE la 1 ianuarie 2007, continuă să își supună populația controalelor la frontieră și, prin urmare, a solicitat aderarea la spațiul Schengen, la fel ca Bulgaria și Croația. Dar s-a lovit de opoziția unor guverne, cum ar fi cel al Austriei, care, vinerea trecută, la 18 noiembrie, și-a confirmat refuzul, argumentând că majoritatea migranților pe care îi colectează provin din Balcani. Acest lucru a fost făcut public la doar câteva zile după ce Comisia Europeană a susținut că cele trei țări îndeplinesc cu mult mai mult decât criteriile stabilite pentru intrarea de noi membri în spațiul Schengen.

Normele acestui spațiu format din 22 de state membre ale UE și patru state din afara UE elimină controalele la frontierele interne și consolidează protecția frontierelor externe ale zonei. Odată intrate, persoanele pot călători de la un stat membru la altul fără a fi verificate.

Primarul orașului Castellón, Amparo Marco, a declarat luni că "orașul își va consolida legăturile cu România". Un forum, a spus ea, "care marchează o piatră de hotar în relația bilaterală dintre Spania și România și proiectează Castellón pe plan internațional". "De asemenea, summitul va servi la consolidarea legăturilor dintre cele două țări și la întărirea căilor de colaborare", a subliniat el, subliniind "impulsul pe care acest eveniment îl va da relațiilor dintre Castelló și România; o țară cu care orașul este deja înfrățit din 2017 prin Târgoviște".

Primar Castello: "Rolul comunității românești este foarte relevant în istoria recentă a orașului și a provinciei noastre"

 

"Dorim să continuăm să profităm de oportunitățile de cooperare cu comunitatea românească, care este o parte fundamentală a orașului Castelló și care a contribuit la creșterea orașului și a provinciei în ultimele decenii." Marco a subliniat faptul că Castellón este al doilea oraș spaniol în ceea ce privește numărul de rezidenți români din Spania. Potrivit lui Paduraru, "în regiunea Dâmbovița, cu capitala la Târgoviște, există sate în care fiecare casă are cel puțin unul dintre membrii săi care locuiește în Castellón".

Summitul istoric româno-spaniol îi aduce astăzi la Castellón pe președintele Sánchez, vicepreședintele Yolanda Díaz și 5 miniștri
Pe baza datelor Institutului Național de Statistică (INE), Comunitatea Valenciană este, cu 97.718 rezidenți din România, a doua comunitate din țară (după Madrid, cu 143.974) cu cea mai mare populație rezidentă din România. În provincia Castelló există 36.743 de rezidenți (38.277 în Valencia și 22.698 în Alicante), iar în capitala Castelló sunt înregistrați în prezent 15.643 de rezidenți".

"Rolul comunității românești este foarte relevant în istoria recentă a orașului și a provinciei noastre", a adăugat Marco.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel