Summit NATO. Alianţa Nord-Atlantică susţine Ucraina, dar va reitera neimplicarea în război cu Rusia

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Liderii ţărilor membre NATO vor reafirma, la summitul aflat în curs la Bruxelles, susţinerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, dar vor confirma poziţia de a nu se implica militar în mod direct într-o confruntare cu Rusia, afirmă oficiali din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Potrivit proiectului Declaraţiei finale a summitului NATO, Alianţa-Nord-Atlantică susţine Ucraina şi cere Rusiei să oprească imediat invazia militară lansată în urmă cu exact o lună. Dar Alianţa Nord-Atlantică reiterează că nu se va implica direct pentru oprirea invaziei militare ruse, afirmă oficiali de la sediul NATO din Bruxelles, sub protecţia anonimatului, potrivit site-ului Politico.eu.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li s-a adresat liderilor statelor NATO prin videoconferinţă şi a cerut intensificarea asistenţei militare şi "ajutor, sub orice formă, pentru închiderea spaţiului aerian ucrainean". Volodimir Zelenski a afirmat că ar avea nevoie din partea NATO de 1% din capabilităţile militare comune, pentru a lupta împotriva Rusiei. "Ne puteţi oferi 1% din avioane, 1% din tancuri, doar 1%", a subliniat preşedintele Ucrainei.

Alianţa-Nord-Atlantică a transmis clar, în mai multe rânduri, refuzul de a se implica în instituirea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, pentru a evita riscurile unei confruntări militare directe cu Rusia.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a făcut apel la Alianța Nord-Atlantică pentru asistență militară în vederea confruntării cu ocupanții ruși.

Zelenski cere din nou Vestului armament, într-o intervenție emoționantă la summitul NATO

 

Volodimir Zelenski a subliniat, în timpul unui discurs la summitul NATO, că, într-o lună de război, Rusia a tras peste o mie de rachete diferite împotriva orașelor ucrinene și a efectuat sute de raiduri aeriene.

"Primele ore ale invaziei au însemnat pentru noi lovituri brutale cu rachete. Într-o lună de război, Rusia a lansat peste o mie de rachete diferite împotriva orașelor noastre. A efectuat sute de raiduri aeriene.

Pe 24 februarie, v-am adresat o cerere perfect inteligibilă și logică. Pentru a ajuta la închiderea cerului nostru. Pentru a ne proteja poporul de bombele și rachetele rusești. Nu am auzit un răspuns clar. Ucraina nu dispune de arme antirachetă puternice. Are aeronave mult mai mici decât Rusia. Astfel, avantajul lor în cer este ca și cum ar folosi arme de distrugere în masă. Și vedeți consecințele - câți oameni sunt uciși, câte orașe pașnice sunt distruse", a spus președintele Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel