În acest context, el a subliniat importanţa unei campanii de informare publice eficiente care să contracareze acţiunile de dezinformare, care riscă să sporească gradul de neîncredere în vaccinuri.
Totodată, Iohannis a evidenţiat importanţa sprijinului acordat partenerilor estici şi celor din Balcanii de Vest, precum şi statelor terţe în nevoie, un exemplu în acest sens fiind sprijinul acordat recent Indiei. În context, preşedintele Klaus Iohannis a mai arătat că România continuă să acorde sprijin Republicii Moldova şi Ucrainei prin donarea de vaccinuri.
Discuţiile s-au axat pe consolidarea cooperării în combaterea pandemiei de COVID-19
În cadrul reuniunii informale a Consiliului European, şefii de stat şi de guvern au avut un nou schimb de opinii cu privire la coordonarea la nivel UE în contextul pandemiei de COVID-19, cu accent pe situaţia epidemiologică actuală şi derularea campaniilor de vaccinare, inclusiv din perspectiva asigurării necesarului de vaccinuri şi a comunicării publice. Au fost abordate în discuţii şi aspectele de interes privind instituirea certificatului digital, precum şi sprijinul pentru statele terţe.
În marja Consiliului European informal s-a desfăşurat, de asemenea, reuniunea informală a şefilor de stat şi de guvern din statele membre UE cu India, în format hibrid, premierul Indiei, Narendra Modi, participând prin videoconferinţă la reuniune. Discuţiile s-au axat pe consolidarea cooperării în combaterea pandemiei de COVID-19, cu precădere în contextul în care India se confruntă cu o situaţie epidemiologică pe plan intern fără precedent.
Summitul Social a inclus două evenimente distincte
Liderii europeni şi premierul indian au agreat o declaraţie comună, axată în principal pe aspecte legate de combaterea pandemiei de COVID-19 şi redresarea socio-economică durabilă şi digitală, o declaraţie privind stabilirea unui Parteneriat pentru Conectivitate, cu obiectivul îmbunătăţirii conectivităţii în toate dimensiunile sale, prin promovarea unor proiecte de calitate, bazate pe principiile durabilităţii şi condiţiilor echitabile, precum şi o serie de angajamente de cooperare sectorială în domeniile dezvoltării durabile, securităţii, digital şi inteligenţei artificiale.
Klaus Iohannis a participat, vineri şi sâmbătă, la Porto, în Portugalia, la Summitul Social european, la reuniunea informală a Consiliului European, precum şi la Summitul UE-India.
Găzduit de preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene, Summitul Social a inclus două evenimente distincte: Conferinţa la nivel înalt pe teme sociale, cu participarea partenerilor sociali, şi reuniunea informală a Consiliului European.
Iohannis a subliniat importanţa unei educaţii de calitate
Discuţiile specifice din cadrul Conferinţei la nivel înalt au fost structurate pe trei ateliere tematice - "Ocuparea şi locurile de muncă", "Competenţe şi inovare", "Bunăstarea şi protecţia socială", la acestea participând, pe lângă liderii europeni, şi diverşi parteneri sociali de la nivel UE.
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o intervenţie în cadrul atelierului tematic "Competenţe şi Inovare". Cu această ocazie, şeful statului a subliniat importanţa unei educaţii de calitate, atât pentru persoanele tinere, cât şi pentru persoanele adulte, deja active, evidenţiind rolul acesteia în susţinerea unei mai bune integrări pe piaţa muncii, precum şi pentru dezvoltarea societăţii în ansamblu.
Şefii de stat şi de guvern au agreat Declaraţia de la Porto, document care stabileşte agenda politicii sociale europene pentru perioada următoare. Documentul subliniază importanţa unităţii şi solidarităţii pentru definirea proiectului european, promovarea modelului social european, a coeziunii sociale şi a prosperităţii în Uniune, precum şi în combaterea efectelor crizei generate de pandemia de COVID-19. Pilonul European al Drepturilor Sociale este considerat un element fundamental al redresării post-criză, care trebuie să fie colectivă, incluzivă şi coezivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News