Georgiana a fost invitata ediției de duminică, 4 iunie, a emisiunii Departe de România, moderată de Gabriel Nuță-Stoica. Tânăra româncă a povestit cum e viața de zi cu zi în Franța și în Elveția și de ce a ales să practice medicina în afara țării.
Citește și: De la cântăreață de muzică populară, la medic în Elveția. Georgiana Mănăilă, la Departe de România
Întrebată dacă medicii români sunt mai respectați în afara țării decât în România, Georgiana Mănăilă a spus că este o întrebare dificilă, pentru că „în România sunt două poluri din punctul ăsta de vedere“: „Fie ai pacienți care te văd ca pe un super-zeu: WOW domnul doctor/doamna doctor mi-a făcut și mi-a dres... fie ai pacienți care te înjură. Aici e mult mai omogen. Adică aici cumva ești Privit cu același respect cu care e privită femeia care face curățenie, secretara, portarul... Noi, ca medici, suntem un soi de funcționari, respectați în egală măsură ca și ceilalți“, a explicat Georgiana Mănăilă.
Sunt medicii români mai respectați în diaspora?
Dacă ar exista mai mult respect din partea pacienților către medici în România, o schimbare cumva de atitudine, crezi că ar opri măcar puțin exodul ăsta de medici tineri români care pleacă în afară? a fost întrebarea adresată de moderatorul Gabriel Nuță-Stoica către medicul român.
„Nu cred. Pentru că asta este și tendința de fapt: ca și în România medicul să se transforme ușor-ușor într-un fel de funcționar public. Problema în România care duce la exodul medicilor este fie pregătirea în rezidențiat - care în anumite centre lasă de dorit - adică tu medic intri în rezidențiat să te formezi ca medic specialist în x specialitate și la finalul rezidențiatului nu te simți complet capabil sau nu simți că ai toate cunoștințele care de care ai avea nevoie. (...) Fie este partea administrativă. Partea financiară este principalul motiv pentru care pleacă medicii. Nu salariul! Din punctul acesta de vedere e ok, ci partea financiară a spitalului în sine, condițiile de lucru. Te duci acasă stresat și frustrat. Nu spun că e o regulă în toate spitalele din România, dar sunt anumite momente când te întâlnești cu așa ceva și nu poți să treci peste. Sau fie alegi să nu îți pese“
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News