„Sunt români și fură copii, aveți grijă de micuții voștri“: Isteria pornită din Italia, de la un clip TikTok devenit viral, a incendiat toată Europa

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
„Sunt români și fură copii, aveți grijă de micuții voștri“: Isteria pornită din Italia, de la un clip TikTok devenit viral, a incendiat toată Europa
„Sunt români și fură copii, aveți grijă de micuții voștri“: Isteria pornită din Italia, de la un clip TikTok devenit viral, a incendiat toată Europa

Păcăleala hoților de copii devine virală pe TikTok. Un clip care avertizează cu privire la existența a cinci români care ar răpi copii creează isterie în Italia, de unde a pornit, dar și in Danemarca, Lituania și alte țări din Europa.

'Ascultați bine pentru că acest mesaj este urgent. Cinci persoane, trei femei și doi bărbați, cu o mașină, circulă cu mașina și fură copii. În Via Medaglie d'oro, aceștia răpeau un copil. Fără să fiu sigur, nu aș fi făcut acest videoclip. Persoane pe care le cunosc l-au văzut pe tatăl sau și pe mama acestui copil în timp ce îl duceau înapoi în mașină".

Un apel video, publicat recent pe TikTok de o femeie din Catania pe profilul său - foarte urmărit - a devenit viral. Peste zece mii de distribuiri și zeci de mii de like-uri au fost primite pentru a răspândi ceea ce este descris ca fiind un 'mesaj important'. Potrivit reconstituirii femeii, un grup de persoane s-a apropiat de un copil în apropierea unei școli. O presupusă răpire a fost întreruptă doar de intervenția unuia dintre părinți. Știrea însă nu a fost însă confirmată de poliție.

În scurt timp, acestui videoclip i s-au alăturat altele în care sunt prezentate chiar și chipurile celor cinci presupuși hoți de copii: doi bărbați și trei femei. "Sunt români și fură copii, aveți grijă cu copiii voștri. Este un lucru sigur și cert, nu este ceva făcut pentru a obține reacții", a comentat o femeie într-un alt videoclip.

„Sunt români și fură copii, aveți grijă de micuții voștri“

 

Pe lângă TikTok, lanțul de mesaje despre presupușii hoți a devenit viral și în grupurile de WhatsApp. În mai multe mesaje audio, femeile, în dialect catanez, povestesc presupuse încercări de apropiere de copii din partea persoanelor prezentate în fotografii. 'Femeia din mijloc cu bomfaierul', se citește într-unul dintre aceste mesaje, 'a oprit-o pe Francesca în timp ce aceasta era cu copilul. Nenorociții! Ea a spus că vrea să o ducă cu mașina. El a fost insistent, dar ea a înțeles situația și a plecat'. Reconstituiri complet false care fac referire la o farsă devenită virală în diferite părți ale Europei. Inclusiv o publicație din Danemrca a relatat faptele de care ar fi acuzați românii

Persoanele înfățișate în fotografie, potrivit verificărilor autorităților citate de MeridioNews Italia, nu sunt decât cinci hoți de buzunare. Chipurile lor au apărut pentru prima dată pe site-ul unui ziar online din România. Într-un articol, publicat în anul 2021, se pune accent pe situația din Iași, unde ar exista un fel de urgență în ceea ce privește furturile din buzunare. În reconstituirea ziarului, în care apar fotografiile cu tâlhării devenite virale în Catania, dar și în Danemarca, nu se face niciodată referire la copii, ci doar la turiști și studenți, vizați pentru a li se lua obiecte de valoare, telefoane mobile și rucsacuri. Hoții de buzunare acționează în autobuzele de pe linia Copou - Tudor Vladimirescu și în jurul orașului.

2. -imagine fara descriere- (romani-captura_86788300.PNG)

Isteria pornită de la un clip TikTok devenit viral, a incendiat toată Europa 

 

Fotografia incriminată apare și pe pagina românească de Facebook Caricatura Zilei. O postare care datează din 2016 în care, pe lângă fotografie, este scris să ne ferim de persoanele din fotografie pentru că sunt menționate ca fiind hoți de buzunare care intră în acțiune în autobuze și tramvaie. Referiri la aceste cinci persoane pot fi găsite, însă, și în alte apeluri despre presupuse răpiri de copii. Aceeași fotografie difuzată în grupurile WhatsApp în această perioadă fusese folosită într-o postare din 27 octombrie, în care o femeie explica pe Facebook să fie foarte atentă la locuitorii din Zagăr, un sat din județul Mureș,  cu puțin peste o mie de locuitori, pentru că grupul "lua copii și îi vindea pentru organe".

3. -imagine fara descriere- (tiktok_25475700.png)

Site-ul danez TjekIt a scris în trecut despre aceste cinci persoane. Și în Danemarca, fotografia cu hoții de buzunare români a devenit virală, declanșând un lanț care a tras un semnal de alarmă cu privire la răpirile de copii din orașul Taastrup, o suburbie situată la 18 kilometri vest de centrul orașului Copenhaga.

O copie identică a cazului săa perpetuat la Vilnius, capitala Lituaniei, și în Croația: Și aici s-a răspândit știrea despre un presupus grup de infractori specializați în răpirea de tinere victime.

4. -imagine fara descriere- (hoti-pres_75035000.PNG)

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel