Superalimentul bogat în antioxidanți pe care ar trebui să îl consumi în fiecare seară pentru o memorie mai bună

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Superalimentul bogat în antioxidanți pe care ar trebui să îl consumi în fiecare seară pentru o memorie mai bună. Sursa foto: freepik.com
Superalimentul bogat în antioxidanți pe care ar trebui să îl consumi în fiecare seară pentru o memorie mai bună. Sursa foto: freepik.com

Oamenii de știință de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Universitatea Temple  din Philadelphia (Statele Unite) au dovedit că uleiul de măsline extravirgin (EVOO), un superaliment  bogat în antioxidanți care protejează celulele.

În plus, uleiul de măsline este cunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate și  scăderea în greutate, în special împotriva îmbătrânirii și a bolilor cardiovasculare, păstrează memoria și protejează creierul împotriva bolii Alzheimer.

Într-un nou studiu pe șoareci, oamenii de știință de la Școala de Medicină Lewis Katz de la Universitatea Temple arată că la acea listă de beneficii poate fi adăugat un alt grup de boli legate de îmbătrânire și care sunt caracterizate prin acumularea treptată a unei forme anormale a unei proteine în creier.

Acest proces duce la scăderea funcției mentale sau la demență. Descoperirile sunt primele care sugerează că uleiul de măsline poate apăra împotriva unui tip specific de declin mental, cunoscut sub numele de demență frontotemporală.

 

Uleiul de măsline protejează creierul împotriva diferitelor forme de demență 

 

Boala Alzheimer este o formă de demență. Afectează, în primul rând, hipocampul, centrul de stocare a memoriei din creier. Demența frontotemporală afectează zonele creierului de lângă frunte și urechi. Simptomele apar de obicei între 40 și 65 de ani și includ modificări ale personalității și comportamentului, dificultăți cu limbajul și scrierea și eventuala deteriorare a memoriei și a capacității de a învăța din experiența anterioară.

Domenico Praticò Scott Richards, președintele Fundației North Star pentru Cercetarea Alzheimer, profesor la Departamentele de Farmacologie și Microbiologie și director al Centrului Temple Alzheimer de la LKSOM, descrie în noua lucrare că uleiul de măsline are capacitatea de a previne declinul cognitiv și protejează joncțiunile în care neuronii se unesc pentru a face schimb de informații, cunoscute sub numele de sinapse.

„Uleiul de măsline face parte din dieta umană de multă vreme și are multe beneficii pentru sănătate, din motive pe care încă nu le înțelegem pe deplin”, admite el. Conștientizarea că EVOO poate proteja creierul împotriva diferitelor forme de demență ne oferă oportunitatea de a afla mai multe despre mecanismele prin care acţionează pentru a susţine sănătatea creierului.

Noul studiu al echipei arată că proteina normală devine defectuoasă și se acumulează în creier, formând depozite dăunătoare Depozitele de proteine, similare plăcilor de amiloid din boala Alzheimer,  blochează comunicarea neuronală și, prin urmare, afectează gândirea și memoria, ducând la demență frontotemporală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel