Supervulcanul Campi Flegrei din Italia e tot mai activ: cutremure dese în regiune, iar primele familii au fost evacuate

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Protocol instituit în cazul erupției unui vulcan european. Oamenii de știință sunt "îngrijorați” / Sursa foto: freepik.com
Protocol instituit în cazul erupției unui vulcan european. Oamenii de știință sunt "îngrijorați” / Sursa foto: freepik.com

Pământul s-a cutremurat din nou la super-vulcanul Campi Flegrei din Italia. Miercuri (4 octombrie) la ora 10:46 a fost înregistrat un cutremur cu magnitudinea 2,6 în apropierea craterului Solfatara.

Marți a avut loc un cutremur puțin mai slab la ora 4:15 A.M. la câteva sute de metri la sud de faimosul crater de lângă Pozzuoli. Un cutremur puternic cu magnitudinea 4,0 a avut loc cu șase ore mai devreme, iar epicentrul a fost puțin mai la est.

Cutremurele puternice sunt întotdeauna urmate de zeci de replici mai mici, motiv pentru care se numesc cutremure de roi, care sunt tipice regiunilor cu subsol vulcanic.  

Cutremurele constante, care pot fi resimțite și în cartierele de vest ale Napoli, provocând pagube clădirilor. În cartierul Agnano din Pozzuoli, părți dintr-un zid au căzut pe o stradă. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Mulți cetățeni au dormit în mașini, marți seara, de teama unui cutremur mai puternic.

„Nu ar erupe, ci va exploda”: Italia se teme de un cutremur provocat de un super-vulcan

Conform rapoartelor Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie INGV, pământul s-a ridicat 1,5 milimetri pe lună în zona vulcanului. Acest lucru nu este la fel de rapid ca în timpul ultimei crize din 1984, când orașul Pozzuoli a fost evacuat.

În general, pământul s-a ridicat acum mai mult decât atunci. Nivelul a crescut cu aproximativ 113 centimetri din noiembrie 2005 și cu aproximativ 80 de centimetri din ianuarie 2016. Anul acesta, pământul s-a ridicat deja cu 25,5 centimetri.

Cutremur de 4,2 în Italia: oamenii speriați au ieșit în stradă. Au

Termometrele de la stațiile de măsurare din izvoarele termale din Solfatară au arătat și ele valori mai mari de 95 de grade. Cu toate acestea, INGV este îngrijorat mai mult de cutremure decât de o erupție vulcanică iminentă. "Valorile măsurate nu indică un focar iminent”, încearcă să liniștească INGV. Experții bănuiesc că este vorba de apă caldă și gaz încălzite de o cameră de magmă la aproximativ opt kilometri adâncime.

Puțină experiență cu comportamentul supervulcanilor

 

Cu toate acestea, există puțină experiență în ceea ce privește erupția supervulcanilor, cum ar fi Campi Flegrei. Ultimul supervulcan care a erupt a fost Tambora din Indonezia în 1815, care a emis între 110 și 160 de kilometri cubi de lavă și cenușă. Campi Flegrei a erupt de aproximativ cinci ori, cel mai violent acum 39.000 de ani.

 

-----------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel