La doar o lună după ce s-a retras oficial de pe piața românească, grupul ungar OTP Bank anunță că are planuri să revină, dar de această dată prin preluarea unei bănci mai mari. Informația a fost confirmată vineri de președintele și directorul general al OTP Bank, Sándor Csányi, potrivit publicației Hirado.
Potrivit șefului OTP, retragerea din România a fost o decizie corectă pe termen scurt și mediu. Cu toate acestea, Csányi a subliniat că OTP dorește să revină „cu o prezență mai mare” într-una dintre cele mai importante piețe bancare din Europa Centrală și de Est.
Planuri de extindere prin achiziții și servicii transfrontaliere
Sándor Csányi a mai declarat că, pe lângă intenția de a reintra pe piața românească, OTP Bank are în vedere și lansarea unor servicii financiare transfrontaliere. Obiectivul grupului maghiar este de a-și extinde prezența regională și de a profita de oportunitățile oferite de piețele bancare emergente.
OTP Bank a încheiat anul 2024 cu cel mai bun rezultat din istoria sa, raportând un bilanț total de 106 miliarde de euro, o triplare în ultimii zece ani. Aceste performanțe plasează banca în categoria instituțiilor financiare medii din Europa Centrală.
O retragere după două decenii de prezență
OTP Bank a părăsit piața românească după 20 de ani de activitate, prin vânzarea operațiunilor locale către Banca Transilvania pentru 347,5 milioane de euro. Decizia a fost motivată de dificultățile întâmpinate în creșterea cotei de piață prin achiziții strategice.
Anterior, OTP Bank România cumpărase Millennium Bank în 2014 și încercase, fără succes, să achiziționeze Banca Românească în 2018, tranzacție respinsă de BNR. În 2020, a existat și un interes pentru Garanti BBVA România, însă acordul nu s-a concretizat.
În ciuda eforturilor de a crește organic, OTP Bank România nu a reușit să atingă ținta de 5% cotă de piață stabilită pentru 2024, oprindu-se la sub 3% din active și circa 4% din credite.
Banca Transilvania, câștigătoarea fuziunii
Prin achiziția OTP Bank România, Banca Transilvania și-a consolidat poziția de lider pe piața bancară locală, atingând o cotă de piață de 23%. Fuziunea i-a adus BT o creștere de 9% a activelor, 13% în portofoliul de credite și o prezență sporită în București și în centrul țării.
Prin această mișcare, Banca Transilvania a reușit să întărească atât creșterea organică, cât și integrarea de noi operațiuni, stabilindu-se și mai ferm ca principal actor în sectorul bancar românesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News