Propunerea pentru Crin Antonescu a fost lansată de Robert Thuma, președintele PNL Ilfov, în cadrul unei ședințe interne a partidului. Potrivit surselor Antena 3 CNN, și PSD este dispus să-l susțină pe Antonescu, în contextul în care actuala coabitare politică are nevoie de un simbol al unității pentru a face față unei posibile opoziții unite.
Această idee vine într-un moment cheie pentru PNL, care încearcă să găsească un candidat cu potențial electoral, în condițiile în care Ilie Bolojan, liderul interimar al partidului, nu a confirmat o posibilă candidatură.
Crin Antonescu: reînvierea unui simbol politic
Crin Antonescu, care s-a retras din prim-planul politic în ultimii ani, rămâne o figură simbolică pentru liberalismul românesc. Recent, într-o declarație pentru DC News, Antonescu a abordat cu prudență subiectul unei eventuale candidaturi.
„Nu am așa ceva în agendă, nu am avut nicio discuție oficială cu niciunul dintre liderii sau reprezentanții partidelor din această Coaliție. Nu mi-a propus nimeni să candidez, nu am luat legătura cu nimeni. Nu am făcut eu vreun demers, nu am în program așa ceva. Am văzut numele meu vehiculat de către domnul Kelemen, președintele UDMR, lucru care mă onorează, dar atât”, a declarat fostul lider liberal.
Cu toate acestea, Antonescu nu a exclus complet posibilitatea de a intra în cursa prezidențială. „Dacă cineva mă va întreba ceva, voi da un răspuns, exact cum am făcut și cu dumneavoastră”, a precizat el.
O strategie politică în Coaliție
Această decizie aparent comună a PNL și PSD sugerează o strategie amplă de a consolida Coaliția, în fața unor provocări electorale. Crin Antonescu este perceput ca un candidat capabil să atragă voturi din ambele tabere politice, datorită trecutului său politic bogat și a imaginii de lider echilibrat. De asemenea, fostul lider PNL a avut de-a lungul timpului o relație complicată, dar constructivă, cu PSD, ceea ce ar putea facilita acceptarea sa de către electoratul social-democrat.
Din punct de vedere al mesajului politic, nominalizarea lui Antonescu ar putea fi interpretată ca un semnal al maturizării Coaliției și al dorinței acesteia de a prezenta un front comun în fața electoratului. Totuși, rămâne de văzut dacă această decizie va fi oficializată și acceptată de toate facțiunile din cele două partide.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News