Suspiciune de salmonella în școlile și grădinițele din Florența: peste 60 de copii au ajuns la spital; Cantinele au fost închise

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Suspiciune de salmonella în școlile și grădinițele din Florența: peste 60 de copii au ajuns la spital; Cantinele au fost închise / Foto ILUSTRATIV
Suspiciune de salmonella în școlile și grădinițele din Florența: peste 60 de copii au ajuns la spital; Cantinele au fost închise / Foto ILUSTRATIV

O suspiciune de salmoneloză a provocat panică în mai multe școli și grădinițe din zona metropolitană a Florenței, după ce aproximativ 60 de copii au ajuns la urgențe cu simptome specifice toxiinfecțiilor alimentare.

Din cei 60 de copii, 10 au fost internați în spital, iar starea lor este monitorizată îndeaproape de medici. Autoritățile au decis suspendarea temporară a activității cantinelor școlare pentru a efectua verificări ample asupra siguranței alimentelor servite în aceste instituții.

Cazurile de îmbolnăvire au fost semnalate în mai multe comune din apropierea Florenței, printre care Sesto Fiorentino, Campi Bisenzio, Signa, Calenzano și Barberino di Mugello. În urma valului de îmbolnăviri, cantinele școlare au fost închise ca măsură de precauție, în timp ce specialiștii desfășoară anchete pentru a determina sursa exactă a contaminării.

 

Creșterea numărului de cazuri în decursul săptămânii

 

Primele semne de îmbolnăvire au apărut la începutul săptămânii, dar numărul copiilor afectați a crescut rapid, determinând un val de absenteism în școlile vizate. Tulburările gastrointestinale resimțite de elevi, caracterizate prin dureri abdominale, greață, vărsături și diaree, au condus la suspiciunea că salmoneloza ar putea fi cauza.

Drept răspuns, autoritățile locale și compania responsabilă de gestionarea cantinelor au decis suspendarea serviciilor de alimentație pe parcursul zilelor de joi și vineri, pentru a permite efectuarea controalelor necesare.

„Este o măsură temporară de precauție, menită să asigure siguranța copiilor și să prevină alte îmbolnăviri”, au declarat reprezentanții companiei care furnizează alimentele în școli, conform Fanpage.

 

Condiția copiilor spitalizați

 

Spitalul pediatric Meyer din Florența, unde au fost aduși majoritatea copiilor afectați, a confirmat că deși unii dintre cei mai mici pacienți prezintă simptome mai severe, inclusiv sugari de doar câteva luni, niciunul dintre ei nu se află în pericol de viață. Starea copiilor este monitorizată constant, iar medicii se așteaptă la o ameliorare în următoarele zile.

„Simptomele se pot ameliora în mod natural în câteva zile, dar părinții trebuie să fie atenți și să se adreseze pediatrilor de familie în caz de îngrijorare”, a explicat conducerea spitalului.

De asemenea, autoritățile au solicitat vigilență din partea părinților, recomandându-le să nu îi aducă pe copii la urgențe decât în cazurile în care simptomele devin severe, deoarece secțiile de pediatrie din zonă sunt deja în alertă.

 

Ancheta sanitară și primele concluzii

 

Inspectorii ASL Toscana Centro au început deja verificările la unitățile companiei care a obținut contractele pentru furnizarea alimentelor în școlile afectate. Deși până în acest moment nu au fost descoperite probleme majore care să explice izbucnirea focarului, specialiștii continuă să preleveze probe alimentare și să investigheze condițiile sanitare din unitățile respective.

„Controalele efectuate până acum nu au evidențiat nicio problemă critică în structurile vizate. Am realizat o inspecție igienico-sanitară detaliată și am prelevat probe de alimente pentru a identifica posibila sursă de contagiune. Siguranța alimentară a elevilor și a personalului este o prioritate absolută”, au declarat reprezentanții ASL.

În ciuda absenței unor neconformități evidente, ancheta continuă, iar măsurile preventive rămân în vigoare. Autoritățile au subliniat că suspendarea temporară a cantinelor va continua până când vor fi disponibile concluzii clare și se va putea garanta siguranța alimentelor servite în școli.

Părinții copiilor afectați rămân în alertă, în timp ce comunitatea așteaptă cu nerăbdare clarificările oficiale care să pună capăt acestei situații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel