Referitor la stocurile de gaz, la doi ani și jumătate după sabotajul conductelor Nord Stream din Marea Baltică, Europa va primi acum gaz rusesc doar prin TurkStream și Balkan Stream, care sunt rute alternative pentru aprovizionare.
Pe piața de la Amsterdam, care servește drept referință pentru Europa, prețul gazului natural rămâne peste 50 de euro pe Megawatt-oră, un nivel care nu a mai fost atins din octombrie 2023. În contextul actual, prețurile cresc, iar rutele alternative de aprovizionare cu gaz se impun tot mai mult, una dintre ele trecând prin Italia. De asemenea, situația țărilor din Europa de Est este un punct nevralgic în acest sistem de aprovizionare.
Creșterea prețurilor energiei și impactul asupra consumatorilor
Potrivit unei cercetări realizate de Facile.it, în acest an prețul energiei ar putea crește cu aproximativ 30%. Astfel, o familie medie aflată pe piața liberă ar putea ajunge să plătească în plus 272 de euro pentru energie electrică și gaz, ceea ce va ridica totalul cheltuielilor anuale la 2.841 de euro, cu o creștere de 11% față de 2024. Creșterea cea mai mare va fi înregistrată la facturile de gaz: o familie tipică va plăti anual 1.920 de euro, cu 176 de euro mai mult decât anul trecut, în timp ce factura de energie electrică va crește cu 96 de euro, ajungând la 921 de euro anual.
În paralel, contractul semnat la sfârșitul anului 2019 între Kiev și Moscova pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a expirat pe 31 decembrie. Comisia Europeană a declarat că este pregătită să facă față acestei situații dificile „grație eforturilor de colaborare ale Comisiei și ale statelor membre”. Comisia a identificat rutele alternative pentru aprovizionarea Europei cu gaz, care vor include volume de gaz provenite din terminalele de GNL din Germania, Grecia, Italia și Polonia, iar posibil și din Turcia.
Măsuri adoptate de Italia pentru a face față crizei
În Italia, nu au fost înregistrate fluxuri de gaz prin punctul de intrare din Tarvisio, care anterior era folosit pentru tranzitul gazului rusesc. Totuși, ministrul Mediului și al Securității energetice, Gilberto Pichetto Fratin, a subliniat că stocurile de gaz ale Italiei rămân la un nivel adecvat și că guvernul analizează măsuri suplimentare pentru a maximiza stocarea gazului. În câteva luni, Italia va primi o nouă navă rigassificatoare în portul din Ravenna, pentru a sprijini aprovizionarea cu gaz. Ministrul a subliniat că, în ciuda acestor măsuri, guvernul rămâne vigilant și va continua să protejeze cetățenii și consumatorii de posibile majorări ale prețurilor. El a făcut apel la Uniunea Europeană pentru adoptarea unor soluții concrete, cum ar fi plafonarea prețurilor, care să protejeze toate statele membre în mod egal, stabilind reguli clare pentru reducerea prețurilor energiei.
Creșterea costurilor pentru consumatorii vulnerabili și evoluția stocurilor de gaz
În același timp, o ultimă evaluare realizată de ARERA, Autoritatea de Reglementare a Energiei, arată că în primul trimestru din 2025, prețul energiei electrice pentru consumatorii vulnerabili ar putea crește cu 18,2%. Acești consumatori includ persoanele de peste 75 de ani, beneficiarii de bonus social, persoanele cu dizabilități și cei care utilizează aparate salvavieți sau trăiesc în locuințe de urgență sau pe insule mici. Deși prețurile pe piața liberă au fost mai mari decât cele protejate până acum, această creștere va pune o presiune suplimentară asupra celor mai vulnerabili.
La sfârșitul anului 2024, stocurile de gaz natural din Uniunea Europeană erau, în medie, umplute în proporție de 73,17%, cele mai scăzute procente fiind în Olanda (57,72%), iar cele mai ridicate în Suedia (88,03%). Temperatura scăzută de la începutul iernii a determinat o erodare constantă a stocurilor de gaz din UE, care erau, în ultimii cinci ani, la o medie de 82,64%. Italia se află deasupra mediei europene, cu un nivel de stocare de 79,92%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News