În total, 133 de migranţi au trecut vineri graniţa dintre oraşul marocan Nador şi Melilla, aceasta fiind prima trecere în masă de acest tip de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Spania şi Maroc luna trecută.
Un purtător de cuvânt al biroului guvernului spaniol din Melilla a declarat că aproximativ 2.000 de persoane au încercat să treacă, dar multe dintre ele au fost oprite de poliţia spaniolă şi de forţele marocane de o parte şi de alta a gardului de frontieră, potrivit AP.
Ministerul de Interne marocan a anunțat că victimele s-au produs atunci când oamenii au încercat să escaladeze gardul de fier. Acesta a precizat că cinci migranţi au fost ucişi şi 76 răniţi, iar 140 de ofiţeri de securitate marocani au fost răniţi.
Treisprezece dintre migranţii răniţi au murit ulterior la spital, ridicând bilanţul la 18 morţi, potrivit agenţiei oficiale de ştiri MAP din Maroc, care a citat autorităţile locale.
Asociaţia marocană pentru drepturile omului a raportat 27 de morţi, dar cifra nu a putut fi confirmată.
Oficialii spanioli au declarat că 49 de gărzi civile au suferit răni minore. Patru vehicule de poliţie au fost avariate de pietre aruncate de unii migranţi.
Cei care au reuşit să treacă au mers la un centru local pentru migranţi, unde autorităţile le evaluează situaţia.
Oamenii care fug de sărăcie şi violenţă fac uneori încercări de a ajunge la Melilla şi în celălalt teritoriu spaniol de pe coasta nord-africană, Ceuta, ca o trambulină spre Europa continentală.
Timp de două zile, la începutul lunii martie, peste 3.500 de persoane au încercat să escaladeze bariera de şase metri care înconjoară Melilla şi aproape 1.000 au reuşit să treacă, potrivit autorităţilor spaniole.
Trecerile de vineri au fost prima încercare de când relaţiile dintre Spania şi Maroc s-au îmbunătăţit în martie, după o dispută de un an centrată pe Sahara Occidentală, o fostă colonie spaniolă anexată de Maroc în 1976.
Marocul şi-a slăbit anul trecut controalele în jurul Ceuta, permiţând astfel ca mii de migranţi să treacă în Spania. Măsura a fost văzută ca o răzbunare pentru decizia Spaniei de a permite liderului mişcării pro-independenţă din Sahara Occidentală să fie tratat pentru COVID-19 într-un spital spaniol.
Tensiunile dintre cele două ţări au început să se dezgheţe la începutul acestui an, după ce Spania a sprijinit planul Marocului de a acorda mai multă autonomie Saharei Occidentale, unde activiştii solicită independenţa deplină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News