Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași și-au manifestat nemulțumirea față de politica instituției care impune prezența obligatorie de 100% la cursuri, fără a simți că învață ceva semnificativ. În semn de protest, aceștia și-au folosit halatele ca pancarte pentru a-și exprima dezamăgirea.
Taxe uriașe la facultatea de medicină din Iași: Cât vor avea de plătit de anul viitor
Una dintre principalele probleme se referă la taxele universitare care reprezintă un subiect de nemulțumire, deoarece studenții au fost anunțați brusc că taxa anuală va crește la 10.000 de lei. Studenții ar fi de acord să plătească această taxă, dar doresc un învățământ de calitate în schimb.
De asemenea, studenții străini s-au alăturat și ei protestului, exprimându-și nemulțumirea față de taxa de 7.500 de euro pe an, pe care o consideră nejustificată având în vedere cantitatea redusă de învățare la examene. Aceștia revendică, de asemenea, condiții mai bune în cămine, iar majorarea cu 50% a costului cazării nu este pe placul lor.
Această mobilizare semnalează nemulțumirile și preocupările adânci ale studenților cu privire la sistemul educațional universitar și speră să atragă atenția autorităților asupra necesității unor schimbări și reforme în acest domeniu.
Vezi această postare pe Instagram
„Ați vrut prezență? Am venit. Voi unde v-ați ascuns?”
O altă problemă abordată de studenți este despre bibliografia învechită. Studenții afirmă că profesorii folosesc adesea manuale depășite și că ei înșiși trebuie să-și documenteze materia acasă. De asemenea, susțin că profesorii nu predau efectiv, ci doar citesc de pe slide-uri.
În primul rând, studenții doresc să fie respectați și consultați înainte de luarea deciziilor, pentru a se asigura că vor obține un bagaj complet de cunoștințe în cei 5-6 ani de studiu, având în vedere că urmează să devină chirurgi, medici stomatologi, asistenți sau nutriționiști. Protestul are loc în fața universității, iar studenții sunt dezamăgiți de faptul că niciun reprezentant al instituției nu a ieșit pentru a discuta cu ei.
Vezi această postare pe Instagram
Ce își doresc studenții de la medicină
„În urmă cu câteva zile conducerea facultății a mărit taxele pentru facultate/cămine (deși nu există nici măcar hârtie igienică în băi, căminele sunt pline de gândaci și de mucegai), a făcut obligatorie prezența la cursuri (deși mulți profesori citesc de pe slideuri, bibliografia nu este updatată la zi și în unele amfiteatre mai e puțin și cade tencuiala), iar noul sistem de evaluare a eșuat drastic după problemele tehnice care au apărut atât în timpul examinării cât și corectatea greșită a grilelor de către sistem și a notelor care nu erau în concordanță cu punctajul adevărat.
Prin acest protest studenții de la UMF Iași:
1. S-au opus majorării taxelor de cazare și școlarizare și tuturor modificărilor intempestive și ilegale, „în timpul jocului”, care dau peste cap activitatea didactică;
2. S-au opus față de impunerea prezenței obligatorii la cursuri în contextul în care majoritatea profesorilor citesc din prezentări, iar bibliografiile și materialele sunt învechite;
3. S-a cerut modificarea metodelor haotice și discriminatorii de examinare a studenților.
4. S-a cerut transparență în procesele decizionale: consultări prealabile pe decizii și transmiterea LIVE a ședințelor de Senat sau participarea de observatori.
5. S-a cerut ca orarul să fie realizat cu cap, astfel încât studenții să aibă un program normal de studiu la facultate, care să le permită lucratul în timpul săptămănii, în care aceștia să nu fie obligați să alerge de la un spital la altul zilnic pentru a ajunge de la un stagiu/curs la altul.
6. S-a cerut transparență și să fie făcute publice achizițiile făcute de către facultate din banii oferiți de studenți pe taxe.”, a postat pagina de Instagram „The dark side of UMF”.
Vezi această postare pe Instagram
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News