Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:
sărbătoare
sărbătoare

Este sărbătoare mare pe 29 august. Biserica Ortodoxă pomeneşte tăierea cinstitului cap al cinstitului slăvitului Proroc Înainte-mergător şi Botezător Ioan, sărbătoare numită popular şi Sf. Ioan de Toamnă sau, în alte zone, Sf. Ioan cap tăiat.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Tradiția spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Nu se folosesc farfurii sau alte blide (pentru că, după ce a fost tăiat, capul sfântului a fost pus pe o tipsie).

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este numită Crucea Mică. Ziua de pomenire a fost rânduită de Biserică zi de post şi de doliu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel