Tânăr român, anchetat după ce a vândut arme de zeci de mii de euro într-un joc virtual clonat

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Un român a fost anchetat de polițiștii ieșeni pentru că a vândut arme într-un joc video. Tânărul era minor la vremea aceea, dar a reușit să strângă câteva zeci de mii de euro și lire sterline.

Nemulţumiţi au fost doar inspectorii fiscali şi procurorii, care l-au trimis în judecată pentru evaziune fiscală. Magistraţii vasluieni l-au condamnat pe tânăr la un an de închisoare cu suspendare. Cei ieşeni l-au lăsat liber. Motivul: a plătit fără să clipească prejudiciul adus bugetului de stat de aproape 140.000 de lei, potrivit Ziarul de Iași. 

În vârstă de doar 17 ani la acea dată, Dănuţ Istrate s-a lansat într-o afacere mai mult decât rentabilă. Pasionat de jocurile de calculator şi de web-design, Istrate s-a ocupat din 2013 de administrarea unui joc online, "Metin2", lansat în Coreea de Sud, în 2004.

Tânăr român, anchetat după ce a vândut arme de zeci de mii de euro

 

L-a preluat de pe internet, l-a rebotezat "Sonymt2" şi l-a relansat în România. Jocul în sine are un scenariu clasic. Un regat prosper se desface în trei state inamice. Odată înscris, jucătorul îşi alege regatul şi personajul cu care va juca. Înfruntă diverşi monştri a căror putere creşte treptat.

Pentru a acumula puncte de experienţă, este necesară obţinerea de echipament şi monezi, care pot fi cumpărate. În perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019, Istrate a vândut armuri şi arme în valoare de 1.830 lire sterline, 29.500 euro şi 649.000 lei. Veniturile nu au fost declarate fiscului, calculându-se un prejudiciu adus bugetului de stat de 113.400 lei, precum şi dobânzi şi penalităţi de 4.800 lei.

Pentru evaziune fiscală, legea prevede o pedeapsă cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 8 ani. Cum tânărul şi-a recunoscut faptele, magistraţii Tribunalului Vaslui au luat în calcul o pedeapsă cuprinsă între 8 şi 32 de luni de închisoare, oprindu-se asupra unei condamnări la 1 an de închisoare, cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Tânărul a făcut apel împotriva sentinţei, acesta fiind judecat la Iaşi. Aici, judecătorii au constatat că tânărul a plătit prejudiciul cauzat, dobânzile şi penalităţile. După declararea apelului, tânărul a achitat şi un spor de 20% din sumă. Conform legii, în această situaţie, fapta nu se mai pedepseşte.

De această prevedere a beneficiat şi Istrate, magistraţii Curţii de Apel dispunând încetarea procesului penal. Sentinţa este definitivă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel