Tânără înșelată de un site fals ce pretindea a fi Poșta Română

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tânără înșelată de un site fake ce pretindea a fi Poșta Română
Tânără înșelată de un site fake ce pretindea a fi Poșta Română

O tânără a povestit pe TikTok despre experiența neplăcută prin care a trecut, după ce a fost victima unei înșelătorii online foarte bine pusă la punct, care ar putea păcăli chiar și pe cei mai atenți dintre noi, dacă apare la momentul potrivit.

„Vreau să vă povestesc ce țeapă mi-am luat azi în speranța în care poate ajut pe cineva să nu pățească același lucru," a început fata.

În timp ce era la muncă, tânăra a primit un SMS care părea să fie de la Poșta Română, anunțând-o că pachetul ei nu a putut fi livrat din cauza unei părți lipsă din adresă.

 

Modul de operare al escrocilor

 

Mesajul suna astfel: „Pachetul dvs. a fost reținut deoarece lipsește un număr stradal. Actualizați informațiile de livrare.”

În interiorul mesajului era un link pe care tânăra trebuia să-l acceseze pentru a reintroduce adresa completă.

„Întâmplarea face că eu chiar așteptam un colet, care întârzie și de care nu știam nimic, așa că pe moment pur și simplu nu mi-a funcționat creierul și am intrat pe link,” a explicat ea.

Pagina deschisă arăta identic cu site-ul Poștei Române. Tânăra a introdus adresa și, la final, i s-a cerut să achite o taxă de 3 lei pentru reavizarea coletului.

„Am introdus datele cardului, chiar de la două carduri diferite, deoarece nu înțelegeam de ce prima oară nu a mers. Noroc că mi-am dat totuși seama instant că am făcut o mare greșeală, așa că mi-am dezactivat ambele carduri,” a spus ea. Din fericire, a realizat la timp că site-ul nu era cel real al Poștei Române.

Poșta Română a transmis că folosește doar canalele oficiale de comunicare și că eventualele SMS-uri trimise clienților anunță doar de unde pot fi ridicate coletele, ora la care pot fi ridicate și eventuale taxe de achitat, fără a solicita informații sensibile. Directorul general al Poștei a subliniat că instituția utilizează un sistem riguros de protecție a datelor clienților.

 

2. Tânără înș... (mesaj-posta_47983700.png)

 

Ce trebuie să faceți dacă primiți un mesaj suspect

 

În primul rând, nu acționați impulsiv. Citiți de mai multe ori mesajul și verificați dacă ridică suspiciuni. Nu accesați link-ul și marcați mesajul ca spam. Faceți sesizare la DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibernetică). Poșta Română a subliniat că nu solicită clienților să furnizeze date cu caracter personal sau informații bancare confidențiale și nici nu cere realizarea de plăți online pentru taxe vamale.

Această experiență neplăcută subliniază importanța atenției și prudenței în fața mesajelor suspecte. Un moment de neatenție poate avea consecințe financiare grave, așa că este esențial să fim vigilenți și să verificăm întotdeauna sursele mesajelor primite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel