George Rizea, în vârstă de 33 de ani, atrage atenţia că Centrul de Transfuzie din Târgovişte nu deţine un aparat de plasmafereză, fiind, astfel, la mila judeţelor învecinate. El prezintă cazul unei tinere care a murit la Spitalul Judeţean din Târgovişte, după o săptămână de agonie, deşi ar fi putut fi salvată dacă putea primi plasmă de la donatori.
„O mamă şi-a pierdut singurul copil, pe care puteam încerca să îl salvăm. Fiind internată la ATI Covid, în comă, doctorii (dintre care câţiva m-au îngrijit şi pe mine) au făcut tot ce a fost posibil pentru salvarea ei, însă o şansă la viaţă i-a fost refuzată pentru că, în continuare, centrul de transfuzie din Târgovişte nu deţine un aparat de plasmafereză cu care să ne extragem singuri plasmă, fără a mai fi la mila judeţelor învecinate şi a capitalei”.
Drama este cu atât mai mare cu cât fata a fost internată în ziua în care George Rizea (foto jos) a fost să doneze plasmă la Bucureşti, având aceeaşi grupa de sânge (rară). Cu toate insistenţele medicilor târgovişteni, nu s-a găsit plasmă în alte judeţe pentru pacientă, care a murit cu zile.
„Numărul donatorilor este infim pretutindeni în România”
„Sigur că nu era garantată salvarea ei, dar nu i s-a oferit această şansă. E bine de ştiut că numărul donatorilor este infim pretutindeni în România şi că marile centre regionale distribuie în provincie plasma care le mai rămâne, căci o folosesc îndeosebi în locul unde a fost recoltată.
Totodată, respectaţi cadrele medicale care îşi riscă viaţa tratând bolnavii Covid, nu vă gândiţi ca sunt plătiţi, ci că au copii acasă, familii, şi ei sunt oameni. Nu de statui şi monumente au nevoie, ci să ştie că noi îi avem în inimile noastre, apreciind faptul ca şi-au închinat viaţa salvării semenilor lor.
Treziţi-vă, oameni buni, sunteţi angajaţi la stat în posturi cheie pentru a apăra dreptul la viaţă, să nu uitaţi asta!
PS: M-aş bucura să ne dezvăţăm ca naţie de ignoranţă şi de espresiile „să se facă, ar trebui să”, sau să găsim ţapi ispăşitori. Suntem toţi la fel de responsabili, dar şi vinovaţi când vedem şi tăcem.
„O familie îşi plânge copila, care s-a stins degeaba”
Când ceva merge prost, soluţia nu este să ne plângem pe facebook, să criticăm, să blestemăm sau să aşteptăm să ia altcineva măsuri. Mai presus decât furia şi frustrarea, fiecare dintre noi are puterea să facă o schimbare, paşi mici, trimiţând petiţii, telefonând, scriind presei, ministerelor, instituţiilor, Avocatului Poporului, avem de asemenea aleşi cu cabinete în teritoriu cu program de audienţe care pot propune noi legi. Între timp, o familie îşi plânge copila, care s-a stins degeaba dacă noi nu schimbăm ceva! Iartă-ne, te rugăm, că nu te-am putut ajuta”.
Ministerul Sănătăţii schimbă cerinţele minime pentru cei vindecaţi de COVID-19 care doresc să doneze plasmă – a fost eliminat criteriul care solicita donatorului să prezinte 2 teste RT-PCT negative şi au fost simplificate procedurile birocratice, scrie Adevărul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News