Țânțarii ocupă primul loc în topul celor mai mortale zece insecte din lume pentru oameni

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Țânțarii ocupă primul loc în topul celor mai mortale zece insecte din lume pentru oameni / Sursa foto: freepik.com
Țânțarii ocupă primul loc în topul celor mai mortale zece insecte din lume pentru oameni / Sursa foto: freepik.com

În timp ce mulți se tem de rechinii albi sau de urșii grizzly, adevăratele amenințări pentru viața umană vin adesea din cele mai mici creaturi: insectele. Acestea provoacă anual mai multe decese decât orice alt tip de creatură. În fruntea listei celor mai periculoase insecte pentru oameni se află țânțarii, clasificați ca fiind cele mai mortale creaturi din lume.

Puțini oameni știu că insectele sunt cel mai periculos grup de animale pentru oameni, iar țânțarii ocupă primul loc datorită capacității lor de a transmite boli mortale prin înțepăturile lor.

Printre bolile transmise de țânțari se numără malaria, febra dengue, virusul Zika și febra galbenă. Malaria, cea mai letală dintre acestea, a cauzat aproximativ 619.000 de decese în 2021, majoritatea în Africa.

 

1. Țânțarii (genul Anopheles)

 

Țânțarii, adesea considerați doar niște dăunători enervanți, sunt responsabili pentru mai multe decese umane decât orice altă specie. Aceștia transmit boli grave precum malaria, febra dengue, virusul Zika și febra galbenă. Malaria, provocată de un parazit unicelular, este de departe cea mai mortală, cu Africa suportând majoritatea cazurilor și deceselor.

 

2. Musca Tsetse (genul Glossina)

 

Muștele Tsetse, găsite în Africa subsahariană, sunt purtătoare ale bolii somnului (tripanosomioza umană africană). Transmisă prin mușcătura muștei, boala provoacă febră, dureri de cap severe și cicluri de somn perturbate. Fără tratament, boala somnului este fatală.

 

3. Puricii (genul Siphonaptera)

 

Puricii sunt cunoscuți pentru rolul lor în răspândirea ciumei bubonice în Evul Mediu, care a ucis între 75 și 200 de milioane de oameni. Puricii transmit bacterii mortale și au fost chiar utilizați în războiul biologic. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, armata japoneză a folosit purici infectați pentru a provoca epidemii.

 

4. Insectele sărutătoare (subfamilia Triatominae)

 

Insectele sărutătoare, găsite în America, Asia și Africa, transmit parazitul Trypanosoma cruzi, care cauzează boala Chagas. Boala infectează anual milioane de oameni și provoacă aproximativ 10.000 de decese. Simptomele includ febră, dureri și insuficiență cardiacă.

 

5. Albinele și viespile

 

Albinele și viespile sunt periculoase din cauza înțepăturilor lor. Înțepăturile pot provoca reacții alergice severe, inclusiv anafilaxie, care poate fi fatală. În fiecare an, înțepăturile acestor insecte provoacă numeroase decese la nivel global.

 

6. Viespea uriașă asiatică (Vespa mandarinia)

 

Cunoscută sub numele de "viespea ucigașă", această specie poate distruge colonii întregi de albine melifere, esențiale pentru polenizarea culturilor. Atacurile asupra oamenilor sunt rare, dar înțepăturile pot fi foarte dureroase și uneori fatale.

 

7. Furnicile de foc (genul Solenopsis)

 

Furnicile de foc injectează un venin dureros care poate provoca reacții alergice severe. În cazuri extreme, înțepăturile multiple pot duce la anafilaxie și moarte.

 

8. Omida asasină (Lonomia obliqua)

 

Omida asasină, larva moliei gigantice a viermilor de mătase, este letală datorită veninului său care împiedică coagularea sângelui. Înțepăturile acestei omizi pot provoca arsuri, insuficiență renală și hemoragii interne, fiind adesea fatale.

 

9. Lăcustele (familia Acrididae)

 

Roiurile de lăcuste pot distruge culturi întregi, provocând foamete severă și decese umane. Aceste roiuri se formează în condiții specifice, când seceta este urmată de ploi torențiale.

 

10. Gândacii veziculoși (familia Meloidae)

 

Gândacii veziculoși produc cantaridină, o toxină care provoacă bășici dureroase. Consumul accidental poate fi fatal pentru animale și, în cantități mari, și pentru oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel