Daniel Solheim și Angela Kecskes, doi români stabiliți în Norvegia, au vorbit, în cadrul emisiunii Departe de România, despre șansa străinilor de a-și termina studiile gratuit în această țară.
"A fost foarte greu să încep să vorbesc și să încep să învăț limba norvegiană pentru că am locuit înainte într-un orășel destul de micuț și nu aveam cu cine să mă întâlnesc și e greu să înveți singur o limbă străină care e foarte diferită de limba română. A fost foarte greu pentru mine, alții poate sunt mai norocoși, dar a durat ceva timp. Pe urmă ne-am mutat într-un oraș mai mare și aici am avut norocul să intru în contact cu oameni care vorbesc norvegiană și asta m-a ajutat mult și bineînțeles pe urmă să ajung la un loc de muncă unde vorbesc norvegiană tot timpul", spune Angela.
Românca spune că a învațat în paralel limba engleză și norvegiană, în contextul în care majoritatea locuitorilor din Norvegia sunt bilingvi.
"Toți, în afară de oamenii foarte în vârstă, vorbesc engleza destul de bine, dacă nu foarte bine. Din păcate, eu n-am învățat engleza în România, nici la școală, nici n-am fost destul de deșteaptă s-o învăț acasă singură. În schimb aici a trebuit să o învăț. Și am ajuns să fac niște cursuri. Am găsit o oportunitate. Școala pentru adulți e un fel de liceu care ți se permite să îl parcurgi gratis și să-ți obții competențele profesionale ca să poți să mergi mai departe la facultate. Și aici m-am înscris. Am obținut loc de studiu în ultimul an de liceu. Aici învăț și norvegiană și engleză. Încerc să fac față și să-mi iau examenele ca în vară. Poate reușesc să obțin un loc la o facultate", spune românca.
Școală gratuită pentru adulți în Norvegia
"Ai menționat un aspect interesant: există o școală gratuită pentru adulți? Pentru limba engleză sau și pentru limba norvegiană", a întrebat Gabriel Nuță-Stoica.
"Există posibilitatea, pentru cetățenii străini care vin în Norvegia și nu și-au finalizat cursurile, de exemplu, nu au terminat gimnaziul. Sunt și cazuri de genul ăsta. Sau nu și-au terminat liceul sau au terminat liceul, dar n-au dat bacul, sau au terminat liceul dar le lipsește competența în în limba norvegiană și engleză, ca și mine. Atunci se pot înscrie fie la comună sau la județ. Depui o cerere și poți primi loc la una din școlile pentru adulți unde poți să îți desăvârșești studiile, deci să parcurgi materiile care lipsesc ca să obții diplomat de bacalaureat", mai spune Angela.
Împrumut de la stat pentru cetățenii străini care obțin drept de ședere definitiv
Daniel Solheim spune că norvegienii îi susțin pe cei care își completează studiile și chiar le facilitează accesul la un împrumut.
"Cei care aplică pentru completarea studiilor, fie la nivel gimnazial, liceal sau mai departe, au acces la un împrumut de stat, atâta vreme cât au dreptul de ședere definitiv în Norvegia, pe care îl obții după 5 ani de muncă.
Acel împrumut este format dintr-un împrumut bănesc și o bursă care acoperă 10 luni din an, adică exact durata unui an școlar. Asta înseamnă că statul îți facilitează învățământul. Prin acel împrumut, acoperi o parte din venituri la care poate renunți ca să ai timp să faci orele de curs, în sensul că nu pierzi nimic, ai doar de câștigat și la urmă o parte din acel împrumut se transformă în bursă, atâta vreme cât tu ești la zi cu examenele, cu probele, ș.a.m.d.", spune Daniel.
Danie Solheim și Angela Kecskes a fost invitați în emisiunea Departe de România, realizată de Gabriel Nuță-Stoica, unde au povestit despre viața de zi cu zi în Norvegia. Poți urmări emisiunea integrală mai jos (Youtube) și poți lăsa un comentariu în care să-ți spui și tu părerea.
---------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News