Tarcea: Am primit o adresă privind o nouă OUG. Ar putea relua toate PROCESELE

Andreea Cosma |
Data publicării:
Cristina Tarcea Realitatea TV
Cristina Tarcea Realitatea TV

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie susţine că a primit o adresă în care i se cerea un punct de vedere privind o nouă ordonanţă de urgenţă.

Ordonanţa ar viza completurile de 5 judecători. Prin această măsură, ar putea fi contestate hotărâri definitive pronunţate încă de acum 5 ani. 

"Am primit o adresă joia trecută în care ni se cerea un punct de vedere cu privire la posibilitatea emiterii unei ordonanţe de urgenţă pe completurile de 5, prin care să se repună în termen de a ataca cu contestaţie în anulare toate hotărârile definitive pronunţate cu începere de la 1 ianuarie 2014. Adică să fie reluate toate procesele", a spus Cristina Tarcea la Realitatea TV.

 

Şefa Înaltei Curţi susţine că o astfel de măsură este neconstituţională, iar CCR nu ar fi acceptat termenul impus de Guvern.

"Am trimis un punct de vedere Ministerului Justiției în care l-am încunoştiinţat că, din punctul nostru de vedere, o asemenea OUG este neconstituțională.

Pentru că, prin decizia prin care Curtea Constituţională a constatat confictul de constituţionalitate, deşi Guvernul a pretins să se ia măsuri de soluţionare a conflictului cu începere de la 2014, CCR nu a acceptat această cerere. CCR a făcut distincţia doar între cauzele aflate pe rol şi cauzele viitoare. Iar în ceea ce priveşte cauzele aflate pe rol CCR, în termeni lipsiţi de echivoc, a arătat că doar deciziile care mai sunt în termenul de declarare a contestaţiei în anulare pot fi atacate prin contestaţie în anulare", a mai spus Cristina Tarcea.

 

Preşedintele ÎCCJ a mai precizat că, prin decizia prin care se constată un conflict de constutuţionalitate, de regulă, CCR spune ce sarcină are fiecare parte implicată în conflict.

"CCR nu a spus ca Guvernul trebuie să adopte un act normativ prin care să reglementeze situaţia dosarelor soluţionate în anul 2014-2018.

Mi se pare foarte ciudat că o mare de avocați competenți, o mare de judecători competenți nu au constatat, frate, nu au citit legea din 2014 până în 2018 şi s-a produs acum un declic în care am constatat că toate completurile de la ÎCCJ sunt compuse nelegal. Mi se pare că pur şi simplu e trendy la ora actuală să îţi faci apărări neserioase, spun eu, vizând compunerea completelor de juduecată", a mai spus Cristina Tarcea la Realitatea TV.

 

Declarațiile șefei ÎCCJ vin după ce, la finalul săptămânii trecute, au apărut în presă drafturi de ordonanță de urgență care ar îndeplini ceea ce majoritata membrilor PSD așteptau de la Tudorel Toader, respectiv o ordonanță care le va permite celor care au condamnări sau sentințe definitive pronunțate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, începând 2014, să poată contesta în anulare. 

S-a vehiculat că unul dintre beneficiarii acestei noi ordonanțe ar fi chiar Liviu Dragnea, care ar putea scăpa de condamnarea din dosarul Referendumul.

[citeste si]


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel