Tarifele lui Trump, un război economic stupid. Germania și Italia, cele mai afectate țări din Europa

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Tarifele impuse de Donald Trump afectează Germania și Italia  (Foto: Freepik)
Tarifele impuse de Donald Trump afectează Germania și Italia (Foto: Freepik)

Impactul tarifelor lui Donald Trump asupra economiei europene vor afecat cel mai tare Italia și Germania.

Guvernatorul Băncii Italiei, Fabio Panetta, a declarat că noile tarife impuse de administrația Trump vor avea un impact mai redus asupra economiei europene decât asupra economiei globale, însă Germania și Italia se vor număra printre cele mai afectate țări, având în vedere importanța relațiilor comerciale cu Statele Unite.  

În cadrul Congresului Forex Axiomatizzereste, Panetta a explicat că efectul tarifelor americane asupra PIB-ului Uniunii Europene se va traduce printr-o încetinire a creșterii economice cu aproximativ jumătate de punct procentual, în timp ce la nivel global, creșterea economică ar putea fi redusă cu 1,5 puncte procentuale.  

Războaiele comerciale, o amenințare pentru stabilitatea globală  


Potrivit guvernatorului Băncii Italiei, măsurile protecționiste ale administrației Trump ar putea avea efecte negative și asupra economiei americane. „Istoria arată că războaiele comerciale dăunează creșterii, chiar și în țările care le inițiază”, a precizat Panetta, potrivit publicației italiene Fanpage. Acesta a avertizat că, în cazul în care tarifele vor fi însoțite de măsuri de represalii, economia globală ar putea suferi pierderi semnificative, iar PIB-ul Statelor Unite ar putea înregistra o scădere de peste două puncte procentuale.  

Guvernatorul italian a subliniat că, până în prezent, tarifele au fost utilizate de administrația Trump ca un instrument strategic de negociere, așa cum s-a întâmplat în cazul Canadei și Mexicului. Cu toate acestea, el a avertizat asupra riscului ca această strategie să scape de sub control, „adâncind dezacordurile existente și deschizând noi fracturi economice”.  

Panetta a atras atenția și asupra unui posibil efect secundar al tarifelor americane: intensificarea competiției din partea Chinei. „Excesul de capacitate de producție din sectorul industrial chinez ar putea determina exportatorii chinezi să își reorienteze vânzările către alte piețe, inclusiv către Europa”, a explicat el. În acest context, companiile italiene și europene ar putea resimți o presiune competitivă mai mare, întrucât specializarea sectorială a Chinei se apropie tot mai mult de cea a Europei.  

Cu toate acestea, Panetta a exclus un impact semnificativ al tarifelor asupra inflației europene. „Efectul net ar putea fi mic, dacă nu chiar negativ”, a menționat el, adăugând că deprecierea euro față de dolar și eventualele măsuri de represalii ale Uniunii Europene ar putea compensa parțial aceste efecte.  

Creșterea economică italiană, afectată de incertitudinile globale  

 

Pe lângă provocările aduse de politica comercială a SUA, economia italiană se confruntă deja cu dificultăți cauzate de încetinirea creșterii economice globale și de înăsprirea politicii monetare. Potrivit lui Panetta, PIB-ul Italiei a crescut cu doar 0,5% în 2024, iar în a doua jumătate a anului, creșterea s-a oprit complet. Totuși, guvernatorul se așteaptă la o revenire în lunile următoare, susținută de scăderea ratelor dobânzilor, nivelurile ridicate de ocupare și redresarea cererii externe.  

Donald Trump și războiul său comercial stupid

 

Președintele american Donald Trump a decis să impună tarife reciproce pentru comerțul exterior, ceea ce înseamnă că importurile de la partenerii comerciali vor fi impozitate la rate echivalente cu cele impuse exporturilor americane. Cu toate acestea, Trump interpretează obstacolele structurale, de reglementare și chiar fiscale drept tarife. În special, el intenționează să vizeze Uniunea Europeană ca răspuns la taxa pe valoarea adăugată (TVA), care se aplică tuturor produselor și este considerată de Washington drept o barieră netarifară.

Tarifele nu sunt încă finalizate și nu vor intra în vigoare imediat, consolidând ideea că Trump intenționează să le folosească ca instrument de negociere pentru a reduce deficitul comercial în creștere al celei mai mari economii a lumii. Măsura ar putea avea impact asupra aproape tuturor țărilor, doar cele care nu impun tarife pentru produsele americane - doar cele care nu impun tarife pentru produsele americane sunt, în principiu, scutite.

Trump a semnat joi un memorandum în Biroul Oval, punând în mișcare un proces administrativ pentru ca Reprezentantul SUA pentru comerț (USTR), Trezoreria și Departamentul Comerțului să evalueze și să elaboreze noile tarife. Textul integral al memorandumului nu a fost încă făcut public. Acest proces se desfășoară în paralel cu ancheta pe care a lansat-o la 20 ianuarie, prima sa zi în funcție, privind practicile comerciale și monetare neloiale, care se concentrează asupra țărilor cu care SUA are un deficit comercial.

Sumele tarifare specifice fiecărei țări și datele de punere în aplicare a acestora rămân necunoscute. Reciprocitatea nu va urma o abordare strict simetrică, ci va lua în considerare toate barierele comerciale, fiscale și monetare pe care Statele Unite le percep drept justificare pentru represalii tarifare.

TVA-ul este o taxă pe consum pentru produsele interne și externe și, în acest sens, nu este o măsură protecționistă, deși produsele exportate din Uniunea Europeană sunt scutite de TVA și supuse impozitelor indirecte pe piețele de destinație, care sunt mult mai mici în Statele Unite decât în Europa. Trump s-a plâns și de subvențiile pentru produsele agricole europene și de reglementările sanitare. „Uniunea Europeană abuzează de ani de zile de Statele Unite și nu pot face asta”, a declarat el la începutul acestei luni.

Deficitul comercial al Statelor Unite cu Uniunea Europeană - vizată de Trump - a atins un nivel record de 235,57 miliarde de dolari în 2024, depășind vârful anterior de 218,06 miliarde de dolari în 2022. Forța relativă a dolarului față de euro a sporit și mai mult competitivitatea produselor europene.

 

--------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel