„Până în prezent nu există dovezi că incidentele au fost cauzate de vaccin și este important ca campaniile de vaccinare să continue, astfel încât să putem salva vieți și să prevenim bolile grave cauzate de virus", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, potrivit Reuters. Rapoartele de boală și deces vor fi revizuite și rezultatele publicate cât mai curând posibil. Cu toate acestea, este puțin probabil ca OMS să își schimbe recomandarea cu privire la utilizarea AstraZeneca.
Țările din Europa sistează vaccinarea cu AstraZeneca. OMS: „Țineți-vă de vaccinare“
OMS a urmat evaluarea anterioară a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), potrivit căreia nu exista un risc mai mare de tromboză în partea vaccinată a populației decât în partea nevaccinată. Compania farmaceutică suedez-britanică AstraZeneca însăși a anunțat, duminică, că o analiză a tuturor datelor de siguranță de la peste 17 milioane de persoane care au fost vaccinate cu medicamentul în UE și Marea Britanie nu au avut dovezi ale unui risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă sau rezultă într-o scădere a trombocitelor din sânge. Marea Britanie încă nu are preocupări.
Germania, Italia și Franța sunt țările care au suspendat recent vaccinarea cu AstraZeneca ca măsură de precauție. În Italia, acest lucru ar trebui să se aplice până când EMA va emite o declarație cu privire la siguranța vaccinului. Danemarca a fost prima țară care a oprit vaccinarea cu vaccinul cu o săptămână înainte. Au urmat Norvegia, Islanda, Bulgaria, Irlanda și, duminică seara, Olanda. În alte câteva țări - inclusiv în Austria după o moarte și o boală - un lot a fost sortat. Thailanda a fost singura țară non-europeană care a anunțat luni o suspendare a imunizării cu serul AstraZeneca, potrivit Krone.at.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News