Țările UE s-au săturat de migranți. 17 state cer urgent o lege pentru returnarea lor în țările de origine 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Steagul Uniunii Europene (Sursa foto: https://www.freepik.com/, @inguskruklitis)
Steagul Uniunii Europene (Sursa foto: https://www.freepik.com/, @inguskruklitis)

Țările UE pun presiune pentru o lege clară, fără interpretări, care să poată facilita returnarea migranților ilegali în țările de origine. 

Un grup de 17 state europene a solicitat vineri Comisiei Europene adoptarea unor reglementări care să faciliteze procesul de returnare a migranților ilegali către țările lor de origine, conform unei scrisori consultate de Reuters, redactată înaintea summitului european din 17-18 octombrie, unde se va discuta și problema migrației.

Această scrisoare, adresată Comisiei, a fost semnată de 14 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, printre care se numără Franța, Germania și Italia, dar și de trei state care nu fac parte din Uniune, dar sunt membre ale spațiului Schengen: Elveția, Norvegia și Liechtenstein.

Demersul vine în contextul unor alegeri recente în diverse state europene, unde problema migrației ilegale a dominat discursul politic, contribuind la creșterea popularității partidelor care pledează pentru un control mai riguros al acestui fenomen.

Țările membre UE se plâng că judecătorii au prea multă libertate în judecarea cazurilor de migranți ilegali

 

"Mesajul principal cu care suntem toţi de acord este un semnal clar pentru Comisie că avem nevoie de un sistem european de returnări mai strict, cu obligaţii mai clare pentru cei returnaţi şi cu mai puţină interpretare din partea Curţii de Justiţie a UE", a declarat un diplomat al uneia dintre țările semnatare.

Statele care susțin această inițiativă critică faptul că reglementările actuale oferă prea multă libertate de interpretare judecătorilor europeni, în detrimentul guvernelor statelor membre, a adăugat același diplomat, sub protecția anonimatului.

Deși Comisia Europeană nu a comentat încă asupra conținutului scrisorii, se preconizează că tema migrației va avea un rol central în dezbaterile din campania electorală din Germania, înaintea alegerilor legislative programate pentru septembrie 2025, și că va influența agenda viitoarei Comisii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel