Tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin). Desertul inventat din greșeală și iubit în toată lumea

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin). Un desert inventat din greșeală, dar iubit în toată lumea
Tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin). Un desert inventat din greșeală, dar iubit în toată lumea

Tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin) este un produs de patiserie tipic franțuzesc, realizat cu o bază aromată de aluat, mere și caramel. 

Tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin) este un desert extrem de popular în întreaga lume. Particularitatea acestei prăjituri este că se face invers: se începe cu stratul de caramel, se continuă cu merele, iar la final foaia de patiserie. După ce este gătită, prăjitura se întoarce cu susul în jos și se servește. Este un desert crocant, plin de aromă.

Se pare că tarta franțuzească cu mere (Tarte Tatin) s-a născut dintr-o greșeală în bucătăria Carolinei și Stephanie Tatin, două proprietare de hotel din Franța. Într-o zi, Stephanie a uitat să pregătească tarta cu mere pentru oaspeții din sala de mese a restaurantului ei. A improvizat în ultima clipă punând mere cu zahăr într-o tavă de copt, acoperind-o cu aluat și, odată coaptă, a întors-o cu susul în jos, cucerindu-i pe toți invitații la prima degustare. 

La fel ca în cazul tuturor rețetelor, există multe variante: unele folosesc foietaj, altele aluat clasic, iar altele folosesc pere, cireșe, prune, caise sau piersici în loc de mere. Există, de asemenea, versiuni sărate populare, cum ar fi una cu ceapă sau roșii cherry.

Este un desert perfect pentru a fi savurat rece, la sfârșitul mesei, când toate aromele și gusturile s-au amestecat.

Ingrediente (pentru o formă de copt de 22 cm sau 24 cm)

 

Pentru aluat ai nevoie de:

- 150 g Făină 00

- 75 g unt

- 50 ml apă rece

- sare după gust

Pentru caramel ai nevoie de:

- 150 g zahăr

- 1-2 linguri apă

- 60 g unt la temperatura camerei

Pentru decor ai nevoie de:

- 4 mere

- 1 lingură zahăr

- 10 g unt

Tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin). Mod de preparare

 

Se face o gropiță în făină, se adaugă untul rece în bucăți, apa și sarea.

Se frământă bine pentru a forma un aluat pe care îl veți înveli în folie alimentară și îl veți pune la frigider să se răcească timp de 30 de minute.

Între timp, pregătiți caramelul. Se toarnă zahărul și apa într-o cratiță mică, se amestecă și se topesc încet, la foc foarte mic. Va dura aproximativ 10 minute, amestecând ocazional, dar nu continuu.

Se curăță merele de coajă, se taie în sferturi, apoi în felii.

Când zahărul a devenit închis la culoare, lichid și aproape de culoarea caramelului, se ia de pe foc și se adaugă untul la temperatura camerei (nu rece). Se amestecă rapid cu un tel de mână.

Întindeți imediat caramelul pe fundul formei de copt de 22 cm, unsă cu unt. Așezați merele deasupra, încercând să nu lăsați goluri.

Se presară o lingură de zahăr și câteva bucățele de unt.

Se ia aluatul de la frigider și se întinde pe o suprafață presărată cu făină.

Acoperiți merele cu aluatul brisée încercând să îl introduceți în jos, între mere, pe margini. Dacă v-a rămas aluat, îl puteți folosi pentru a forma un șnur care să fie aplicat de jur împrejur.

Această tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin) se coace la 220° timp de aproximativ 35 de minute.

Se scoate din cuptor și se lasă să se odihnească timp de 20-25 de minute, apoi se răstoarnă pe o farfurie sau pe un platou. Se lasă să se răcească și se servește/

Sfaturi pentru a obține un desert perfect

 

Tarte Tatin își datorează numele uneia dintre surorile Tatin, care conducea un restaurant și care a făcut-o din greșeală. De atunci, a devenit un desert tradițional cunoscut în întreaga lume.

În mod tradițional, se servește caldă, însoțită de frișcă sau înghețată de vanilie.

Tarte tatin se pot face și cu alte fructe decât merele din varianta originală, cum ar fi perele, cireșele și prunele.

Dacă este posibil, ar trebui să fie consumată proaspătă. Poate fi consumată a doua zi, dar cu siguranță va fi mai puțin crocantă și sfărâmicioasă.

Caramelul trebuie întins imediat pe fundul tăvii, deoarece tinde să se întărească foarte repede.

Dacă ți-a plăcut această rețetă de tartă franțuzească cu mere (Tarte Tatin), cu siguranță îți va plăcea și Prăjitura cu cafea din doar 5 ingrediente, fără ou, lapte sau unt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel