Tatăl a trei copii, plecat în Belgia după moartea soției sale, a fost decăzut din drepturile părintești de o instanță din România. Fiica lui cea mare, care abia a împlinit 18 ani, a devenit tutore legal al surorii ei mai mici, cu handicap. Bărbatul refuză chiar și să vorbească la telefon cu fetele lui, atunci când este sunat.
Minora provine dintr-o relație de concubinaj. Părinții minorei s-au despărțit, în fapt, din anul 2012, când mama împreună cu cei trei copii, minori la aceea dată, s-a mutat din casa bărbatului, în urma deselor conflicte dintre ei. Anul trecut, mama lor, Daniela, a decedat, iar fata cea mare s-a ocupat de atunci de creșterea și îngrijirea surorii sale mai mici, Simona.
Fetița, care trebuie să între anul acesta în clasa a VI-a, prezintă o deficiență mintală ușoară/neuropsihic, iar sora sa urmează să intre în clasa a XII-a, amândouă fiind găzduite la internatul Centrului Școlar de Educație Incluzivă nr. 1, pe timpul anului școlar.
Tatăl, din Belgia, refuză să vorbească cu fiicele sale
Tatăl minorei este plecat în Belgia, împreună cu fratele minorei, fără contract de muncă. Însă bărbatul „nu menține legătură telefonică cu minora, cu intenție personal. Doar dacă este contactat de minoră, prin intermediul rețelei de socializare Facebook, de pe contul fratelui său, vorbește cu aceasta. Dacă la momentul apelării este sub influența alcoolului și nu vorbește coerent, înjură minora și refuză să mai continue conversația cu acesta“, se arată în expunerea de motive a cazului, pe Rolii.ro.
Tatăl a manifestat un total dezinteres față de copii; aceasta nu a păstrat legătura cu Simona, pe care a văzut-o doar ocazional, nu s-a interesat de situația acesteia și nu a contribuit la cheltuielile impuse de creșterea și educarea acesteia. Astfel, instanța reține că, „prin comportamentul neglijent al paratului GC este pusă în pericol dezvoltarea ulterioară a minorei și este atins în mod grav interesul superior al acesteia. Ținând cont de toate aceste aspecte, instanța urmează să admită cererea reclamantei și să dispună decăderea pârâtului din exercițiul drepturilor părintești asupra minorei“, încuviințează judecătorii.
Cât nu sunt la școală, fetele sunt nevoite să stea într-o locuință improprie a bunicilor materni. Nu au apă curentă trasă, iar toaleta este în curte.Pentru încălzire au sobe pe lemne... atunci când au. Fetele se întrețin din pensia de urmaș pentru cele doua fete, în valoare de 1400 lei, alocația de stat a fetei mai mari, în valoare de 150 lei, și norma de hrană în timpul anului școlar. „Alocația de stat pentru minora GSS nu o primesc în prezent“.
Fata din clasa a XII-a, mamă pentru sora de clasa a VI-a
Conform caracterizării eliberate de instructorii de educație ai fiicei majore, fata „comunică foarte bine și respectă personalul căminului, ascultă și îndeplinește sarcinile date, participă activ la activitățile din cămin, colaborează și socializează bine cu colegii de cameră, colegii de pe etaj, „aceasta fiind în mare parte de timp șefa etajului”. Tot ei afirmă că au observat că își duce ea la școală sora, se ocupă de teme cu aceasta, igienizează hainele acesteia și îi „oferă afecțiunea necesară de care are nevoie”“, se arată în expunerea de motive a cazului.
Instanța urmează să instituie tutela cu privire la minoră și să o numească în calitate de tutore pe sora acesteia, care va trebui, la sfârșitului anului calendaristic să dea o dare de seamă cu privire la modul în care s-a îngrijit de minoră, precum și cu privire la administrarea bunurilor acestora.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News