Taxa de solidaritate. Kelemen Hunor: "O susțin pentru câteva domenii" 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Kelemen Hunor, vicepremier în Guvernul României (Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)
Kelemen Hunor, vicepremier în Guvernul României (Sursa: Inquam Photos/Octav Ganea)

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, a declarat luni că ar susţine taxa de solidaritate pentru o perioadă determinată, pentru câteva domenii, dar după o discuţie cu cei implicaţi în această problemă, şi nu printr-o decizie arbitrară din zona politică.

"Eu am venit, în 2020, cu această taxă de solidaritate pentru o perioadă scurtă de timp, nu pentru o perioadă nedeterminată. În continuare cred că există momente într-o economie şi într-un stat când unii fac un profit mai mare decât era previzibil în condiţii normale, şi este normal să spui: "Fratele meu plăteşte pentru doi ani de zile o taxă în plus, fiindcă de aici ai câştigat, ai avut profit. Deci despre asta vorbim, nu despre ceva extravagant pe termen lung . Eu aş accepta şi aş susţine în acest moment o taxă de solidaritate în câteva domenii, dar cu o discuţie cu cei implicaţi în această poveste, nu o decizie arbitrară din zona politică", a declarat Kelemen Hunor la B1 TV.

Potrivit acestuia, sunt necesare discuţii cu cei implicaţi.

"Trebuie să stai cu ei, trebuie să discuţi cu ei, şi eu sunt convins că marea majoritate a celor interesaţi ar înţelege că nu e vorba despre ceva pe termen lung sau pe termen nedeterminat. Au făcut şi alte state şi nu s-a întâmplat nimic. (...) Eu nu exclud că ar fi o variantă, că trebuie să susţii din ceva şi cheltuielile care sunt peste - şi aici vorbim de inflaţie, de energie - sunt peste posibilităţi. Deci erau mai multe discuţii, în primul rând cofinanţarea proiectelor europene în zona administraţiei publice locale", a explicat vicepremierul. 

PSD vrea taxa de solidaritate

 

Senatorul Radu Oprea, liderul grupului parlamentar al PSD, a transmis, miercuri, la dezbaterea 'Ora Guvernului', unde a fost invitat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, că profiturile "foarte mari" pe care companiile le fac "speculând situaţia de criză" trebuie să fie impozitate, argumentând că nu este normal ca "doar oamenii cu salarii mici să fie cei care ţin costul crizei".

"Avem nevoie de etică în afaceri? Avem nevoie de justiţie socială şi de responsabilitate? Avem nevoie de echilibru în societate? Eu zic că da (...). Vorbind despre responsabilitatea socială a companiilor, înseamnă că ele trebuie să vină şi să fie parte activă a societăţii şi să dea mult mai mult decât acest simplu lucru de a face profit, care poate pleca oriunde, astăzi, în toată lumea. Trebuie să întoarcă, prin etica companiei respective, celor care lucrează efectiv pentru ei sau zonei din care provin sau ţării unde se face profitul (...). Atunci când avem o situaţie de criză şi sunt companii care fac profituri foarte mari speculând acea situaţie de criză, profituri mult mai mari în comparaţie cu media profiturilor pe care le-au avut înainte de criză şi când îşi permiteau pe planul lor de afaceri să facă şi investiţii (...), acele profituri foarte mari trebuie să fie impozitate. Este normal ca nu doar profiturile să fie privatizate şi pierderile să fie socializate, nu este normal ca doar oamenii care au salarii mici sau din ce în ce mai mici să fie cei care ţin tot costul crizei", a precizat Oprea.

El a adăugat că este normal ca şi firmele să fie alături de cei care lucrează în echipa lor sau le cumpără produsele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel