Taxa pe CO2, lovitură pentru românii din Germania. Cresc prețurile la căldură și carburanți

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Viața mai scumpă în Germania, din 1 ianuarie 2025 (Foto: Freepik)
Viața mai scumpă în Germania, din 1 ianuarie 2025 (Foto: Freepik)

Taxa pe CO2 aduce scumpiri semnificative în Germania. Încălzirea și combustibilul vor fi mai scumpe în 2025.

Creșterea taxei pe emisiile de dioxid de carbon (CO2) va majora semnificativ costurile pentru încălzire și combustibil în Germania, începând cu anul viitor. Noile calcule arată că benzina ar putea fi mai scumpă cu 16 cenți pe litru, iar motorina cu 17 cenți, fără a include TVA-ul.

Pentru încălzire, prețul gazului natural ar putea crește cu 0,21 cenți pe kilowatt-oră, iar uleiul de încălzire cu 3,19 cenți pe litru. Aceste cifre depind însă și de fluctuațiile viitoare ale prețului petrolului, ceea ce face ca impactul final să fie dificil de estimat în acest moment.  

Taxa pe CO2 se bazează pe Legea de comercializare a emisiilor de combustibil (BEHG), în vigoare din 2021. Introducerea sa a presupus inițial un preț de 25 de euro pe tonă de CO2, valoare care a crescut anual. În 2024, taxa a urcat la 45 de euro pe tonă, iar pentru 2025 este planificată o creștere la 55 de euro.

Ultima etapă va fi în 2026, când prețul va fi reglementat printr-un sistem de certificate de emisii, cu un plafon maxim de 65 de euro pe tonă, scrie publicația Merkur.de.

Vezi și: Val de insolvențe în Germania. Un celebru magazin se închide după 38 de ani de activitate

Cine plătește taxa pe CO2

 

Această taxă vizează în principal companiile care utilizează combustibili fosili, dar costurile suplimentare sunt transferate consumatorilor, ceea ce duce la scumpiri directe pentru gospodării. Fondurile colectate din taxa pe CO₂, care au însumat 18,4 miliarde de euro în 2023, sunt direcționate către Fondul pentru Climă și Transformare, destinat finanțării proiectelor pentru reducerea emisiilor.  

Deși banii strânși sunt menționați în acordul de coaliție ca fiind destinați sprijinirii cetățenilor, implementarea acestui mecanism întârzie. Planurile guvernului includ un sistem de „bani pentru climă” pentru a compensa creșterile de preț, dar măsura va fi introdusă abia în următoarea perioadă legislativă. În prezent, se lucrează la un mecanism de plată directă care ar putea fi folosit pentru aceste compensații, însă guvernul nu a anunțat încă o dată concretă.  

Ruptura recentă a coaliției semafor (SPD, FDP și Verzi) complică suplimentar situația. Deși cancelarul Olaf Scholz a susținut nevoia de măsuri compensatorii, lipsa unui consens politic și amânarea implementării „banilor pentru climă” cresc incertitudinile pentru cetățenii afectați de creșterile de preț, mai scrie sursa citată.

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 
  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

02 dec 2024, 13:36 in Știri
A murit Helmuth Duckadam
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel