Taxa pe lăcomie. Teodorovici 'o dă la întors' în presa INTERNAȚIONALĂ

Andreea Cosma |
Data publicării:

Mai multe tipuri de active financiare ar putea fi scutite de o nouă taxă bancară românească, a declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, înainte de o întâlnire cu reprezentanții băncilor, despre care a spus că ar putea risipi temerile și incertitudinile.

Guvernul social-democrat al României a aprobat impozitul în decembrie prin ordonanţă de urgență, alături de o serie de alte taxe asupra firmelor energetice și de telecomunicații, fără o evaluare a impactului sau o dezbatere publică. Decretul a împins prețurile activelor românești la nivelul minim al mai multor ani și a atras critici din partea angajatorilor, a sindicatelor și a creditorilor internaționali, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

"Ne vom întâlni astăzi cu Asociația Română a Băncilor pentru a discuta și a vedea cum să acționăm astfel încât cel puțin în sectorul bancar să se înțeleagă în mod clar lucrurile, temerile și aspectele neclare", a declarat Teodorovici reporterilor.

 

Banca Centrală: Independența politicii monetare, ameninţată

 

Taxa bancară, despre care guvernul a spus că va reduce costurile de împrumut pentru gospodării, va fi plătită trimestrial și se va aplica în mod progresiv activelor financiare ale băncilor, dacă ratele dobânzilor pe piața monetară de trei și șase luni depășesc 2%. Banca centrală a declarat că legarea impozitelor de ratele dobânzilor pe piață amenință independența politicii monetare.

Ministerul Finanțelor și banca centrală au analizat modalitățile de a face taxa mai puțin dureroasă și au analizat posibilitatea de a dezactiva impozitul pe baza ratelor de piață sau de a le lega de un punct de referință diferit, precum și de a scuti unele active de taxă, cum ar fi trezoreriile de stat sau liniile de finanțare de la creditori internaționali.

"Ceea ce va rezulta din întâlnirea de astăzi ar putea fi un pachet", a spus Teodrovici. "Vorbim despre calcularea unui nivel de referință diferit, dacă (taxa) este legată sau nu de ea, ce va fi impozitat, ce documente juridice vor fi modificate". "Masa activelor financiare trebuie să fie configurată într-un mod care să încurajeze băncile să finanțeze economia reală".

El a mai spus că speră să prezinte în martie un pachet de măsuri favorabile investițiilor, care ar putea include o amnistie fiscală, modalități prin care băncile să finanțeze sectorul privat și o reducere "radicală" a termenelor limită pentru primirea permiselor și aprobărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel