„Taxa pe lăcomie” va lua 70% din profitul băncilor. Cum vor fi AFECTAȚI românii

StiriDiaspora Team |
Data publicării:
Viorica Dancila - Guvernul Romaniei
Viorica Dancila - Guvernul Romaniei
Băncile din România vor plăti din 2019 o taxă pe active, denumită  „taxa pe lăcomie”, dacă ROBOR depăşeşte anumită valoare, taxă care ar putea să le lase fără circa 70% din profit, anunță adevarul.ro.
Şi românii de rând vor fi afectaţi, după ce băncile îşi vor reconfigura strategia.
 Guvernul a adoptat o ordonanțăi de urgenţă în care băncile sunt obligate să plătească o taxă pe active financiare, în situaţia în care media trimestrială ROBOR depăşeşte pragul de 2%.
 Această prevedere duce la concluzia că băncile vor distribui circa 70% din profit către stat, potrivit calculelor realizate de profit.ro.

 Pentru a fi capabile să plătească această nouă taxă, băncilor vor trebui să îşi regândească strategia. Acest lucru ar putea duce la dispariţia unor bănci, deci mai puţine opţiuni pentru români de unde să ia credite.

De asemenea, dobânzile la depozite ar putea să scadă, iar costurile creditelor ar putea fi mai mari, avertizează specialiştii. Mai greu să iei credit.

Un român care vrea să ia un credit va trebui să îndeplinească condiţii mai stricte şi un împrumut îl va costa mai mult decât în prezent. De aceeaşi părere este şi Radu Crăciun, directorul general BCR pensii care spune că măsurile ar putea duce la dispariţia unor bănci.

De asemenea, efectele acestei măsuri vor grăbi instalarea unei recesiuni economice, recesiune care înseamnă deprecierea cursului, scăderea pieţei imobiliare, distrugerea de locuri de muncă, scumpirea finanţării, consideră Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel