Temperaturi extreme în Italia. 22 de oraşe se află sub "cod roşu" de caniculă

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:

O avertizare "cod roşu" de caniculă este în vigoare în 22 de oraşe din Italia - inclusiv Roma, Palermo, Napoli, Florenţa şi Bologna - în contextul unui val canicular persistent, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii, informează DPA.

Meteorologii se aşteaptă ca temperaturile să urce în acest weekend până la aproape 40 de grade Celsius la Roma şi în zone extinse din sud.

Experţii au transmis populaţiei să evite expunerea la soare între orele 11:00 şi 18:00 şi locurile aglomerate.

Între timp, situaţia de pe cel mai lung râu din Italia, Po (Pad), continuă să se agraveze.

Potrivit unei actualizări emise miercuri de serviciile de monitorizare, ploile recente nu au contat aproape deloc în condiţiile de secetă severă. Nivelul râului se menţine foarte scăzut în anumite zone.

Din cauza nivelului scăzut, apa sărată a pătruns în albia râului la gura Mării Adriatice, la aproximativ 30 de kilometri pe uscat, conform Agerpres. 

 

Italia va fi sub cod roșu de căldură încă o săptămână cel puțin

 

Anticiclonul african Charon, responsabil în mare parte de valul de căldură, va continua să pedepsească această națiune europeană cel puțin încă zece zile, potrivit rapoartelor meteorologilor publicate pe site-ul specializat 3BMeteo și preluate de postul de televiziune Sky TG24.

Nivelul roșu înseamnă că sunt așteptate fenomene meteorologice excepționale cu potențial de a provoca situații de urgență sau dezastre, în timp ce nivelul portocaliu înseamnă că sunt considerate periculoase, iar cel galben înseamnă posibilitatea producerii de pagube.

Temperaturile așteptate în Sicilia ar putea depăși recordul european de 48,8 grade Celsius stabilit pe această insulă la 11 august 2021, înregistrat la Floridia, în provincia Siracuza, care după 44 de ani l-a bătut pe precedentul înregistrat la Atena, în Grecia, indică specialiștii.

 

Situație dramatică în Italia: cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani 

 

Râul Po (Pad), care traversează nordul ţării și este cel mai lung din Italia, a secat până la un nivel alarmant și continuă să scadă în fiecare zi.

Nivelul fluviului Po ar trebui să fie de un metru, un metru şi jumătate. Dacă am fi aici unde suntem acum, ar trebui să fim în apă adâncă de un metru, un metru şi jumătate, spune expertul Nicola Forlani, potrivit Știrile TVR. 

Nivelul scăzut al apei a afectat grav și recolta de cereale, pentru că mulţi fermieri pompau apă din râuri pentru a iriga terenurile, dar şi aşa, multe dintre recolte sunt compromise.

Unele regiuni ale Italiei au impus restricţii pentru folosirea apei. De exemplu, în centrul ţării, oamenii nu au voie să îşi ude pajiştile sau să îşi umple piscinele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel