Mii de persoane s-au adunat duminică în centrul Belgradului pentru a cere anularea alegerilor parlamentare și locale de acum o săptămână, despre care observatorii internaționali au spus că au fost nedrepte.
Manifestanții au spart geamuri și geamuri la intrarea principală a primăriei, înainte ca poliția să folosească spray-uri cu piper pentru a-i dispersa în jurul orei 22.00, transmite Reuters.
Ivica Ivkovic, șeful administrației poliției, a declarat că doi dintre cei opt polițiști răniți au suferit răni grave.
"Vom continua să lucrăm pentru a menține pacea și ordinea și ne așteptăm să vedem mai multe arestări în legătură cu protestele de aseară", a declarat Ivkovic într-o conferință de presă.
Rusia, aliatul Serbiei, a declarat că forțele susținute de străini încearcă să provoace probleme.
"Există procese și încercări din partea unor forțe terțe, inclusiv din străinătate, de a provoca astfel de tulburări la Belgrad", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nu avem nicio îndoială că liderii republicii vor asigura statul de drept".
Partidele de opoziție au acuzat poliția de forță excesivă, iar unele rețele de socializare au prezentat imagini cu polițiști care băteau bărbați pe străzile din apropierea primăriei.
Serbia nu a adoptat sancțiunile impuse Rusiei
Premierul demisionar Ana Brnabic a mulțumit serviciilor secrete rusești pentru că au furnizat informații despre activitățile planificate de opoziție. "Acest lucru (declarația mea) nu va fi popular în Occident", a declarat Brnabic, din partea Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, în cadrul unei emisiuni televizate.
Aspirantă la Uniunea Europeană, Serbia a rezistat presiunilor exercitate de țările occidentale pentru a introduce sancțiuni împotriva Rusiei.
Moscova a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai Serbiei timp de decenii, în special după 1999, când Rusia s-a opus atacurilor aeriene ale NATO împotriva fostei Iugoslavii, care cuprindea Serbia și Muntenegru.
Lunea trecută, o misiune internațională de monitorizare a declarat că SNS a obținut un avantaj incorect prin părtinirea mass-media, influența nepotrivită a președintelui Aleksandar Vucic și nereguli la vot, cum ar fi cumpărarea de voturi.
Autoritățile sârbe neagă orice nereguli.
Opoziția condusă de alianța de centru-stânga Serbia împotriva violenței a declarat că protestele vor continua și luni, studenții plănuind să blocheze traficul.
Partidul populist de guvernământ, Partidul Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, a obținut 46,72% din voturi la alegerile parlamentare anticipate de la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit rezultatelor preliminare ale comisiei electorale de stat.
Serbia împotriva violenței s-a clasat pe locul al doilea în alegeri, cu 23,56% din voturi, iar Partidul Socialist din Serbia pe locul al treilea, cu 6,56%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News