Românii trebuiau să-și declare rezidența fiscală începând de la 1 ianuarie, dacă pleacă din țară mai mult de 6 luni, altfel riscând amenzi din partea Fiscului. Aplicarea deciziei a fost amânată, dar în scurtă vreme acest răgaz expiră, a spus Daniel Țecu, președintele FADERE, într-un dialog cu Teodorovici. Vor fi amendați cei care nu și-au declarat rezidența fiscală?
Ministrul de Finanțe, Orlando Teodorovici, a fost tranșant: "Nu! Nu! Nu!Dacă e o prevedere legală care provoacă nemulțumire în țară sau la românii din străinătate vom face să nu fie aplicabilă", a spus Teodorovici.
Proiect scandalos impus de o directivă europeană
Discuția a avut loc la Antena 3, în contextul scandalului generat de Directiva europeană privind spălarea banilor. Un proiect de lege realizat de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor prevede că românii care nu vor putea jutifica sumele de bani mai mari de 1000 de euro, trimise în țară, vor intra pe o listă neagră. Banii le vor fi consficați banii și ar putea primi amenzi de până la 150 000 lei.
"România nu e ultima țară care nu a aplicat această Directivă, a spus Teodorovici. Vreau să vedem, să aflu de la Oficiu de ce nu au transpus ceilalți directiva, ce motive au avut să nu se grăbească. Poate că unele state preferă să meargă la Curtea de Justiție, să mai amâne aplicarea Directivei, ca să fie benefic pentru economiile lor. Eu nu cred că românii care trimit bani acasă au a face cu acte de terorism. Ei trimit aceste sume de bani pentru a-și susține rudele, familia, copiii. Vorbim de miliarde de euro, anual. Nu vreau să fim primii din clasă, cu această directivă, să fim primii la lucrurile bune", a spus Teodorovici.
Diaspora a trimis în țară 70 de miliarde de euro
Daniel Țecu a subliniat că Diaspora este cel mai mare investitor în România. "În ultimul deceniu, românii din Diaspora au trimis acasă peste 35 de miliarde de euro, prin transfer bancar și poate încă odată pe atât direct, prion rude sau prieteni. Dacă se impune justificarea, vor trimite banii doar cu valiza, dar această formă de remitență este nesigură", a arătat Țecu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News