Teroare în Odessa și Mariupol, orașele asediate de ruși: "Nu mai numărăm victimele.."

Alexandra Curtache |
Data publicării:

Amenințarea războiului se simțea de ceva timp, dar puțini credeau că se va ajunge la așa ceva. Numărul victimelor e sfâșietor, iar lumea trăiește în frică.

Sunetul bombelor se aude în depărtare. Stingerea care închide ușile, toate, imediat ce se întunecă. Și teama care lasă străzile aproape pustii chiar și în timpul zilei. Odessa este sub asediu. Armata rusă este aproape. "La o oră distanță", spun locuitorii.

Așa că oamenii se refugiază imediat în casele lor, așteptând să se întâmple ceva și mulțumind pentru fiecare minut care trece fără să se întâmple nimic. Amintirea rachetei care a lovit portul joia trecută, omorând aproximativ 20 de persoane, este încă foarte vie în mintea oamenilor. Iar flota rusă din largul coastei este o umbră amenințătoare.

 

"Printre reglementările introduse, se numără interdicția de a face fotografii”

 

"Au fost mai multe explozii, dar nu în centru, nu în zonele rezidențiale, iar acest lucru măcar îi liniștește puțin pe oameni. De la ora 19.00 la 6.00 dimineața, însă, nu poți ieși afară, există o stare de asediu, iar faptul că totul este închis este înfricoșător. În timpul zilei, puteți ieși doar pentru a vă face cumpărăturile.”

Temerile, grijile și anxietățile provin din orice lucru se întâmplă în jur. "Printre reglementările introduse, se numără interdicția de a face fotografii în care sunt soldați în uniformă. În ultimele zile, au fost descoperiți informatori, inclusiv polițiști și chiar tineri, care trimiteau rușilor fotografii cu străzi, piețe și obiective, iar acum s-a instaurat un fel de psihoză. Oricine poate fi confundat cu unul dintre ei și poate fi arestat, chiar și o persoană care își face un selfie poate ajunge în mijlocul lor". 

 

Nu se poate ieși nici măcar pentru a număra morții și a-i ajuta pe răniții de pe străzi

 

Ieri dimineață, purtătorul de cuvânt al miliției separatiste, Eduard Basurin, a dat asigurări că "forțele armate vor continua să avanseze în această zonă pentru a pune capăt bombardamentelor asupra zonelor rezidențiale". Cu toate acestea, în Mariupol, oraș încercuit de zile întregi, nu se poate ieși nici măcar pentru a număra morții și a-i ajuta pe răniții de pe străzi.

Bombele au lovit mai multe centrale care produc energie electrică. Iar tragerile nu au încetat de cel puțin 15 ore. Zona Mariupol este strategică: reprezintă puntea terestră între Crimeea și Donbass. Milițienii din Donețk au sosit dinspre est, iar trupele din vest au debarcat dinspre Marea Neagră, lăsând 500.000 de locuitori prinși în capcană.

Acum, acest oraș, care în 2014 s-a revoltat împotriva noului curs pro-occidental și a declarat secesiunea, dar pe care Ucraina l-a recucerit rapid, se află sub asediu. Și nu pot sosi întăriri din alte zone.

 

O jumătate de milion de oameni sunt bombardați

 

Strigătul disperat de alarmă al primarului Vadym Boichenko a venit într-un interviu acordat ziarului The Guardian: "Forțele de ocupație ale Federației Ruse", a denunțat el, "au făcut tot ce au putut pentru a bloca ieșirea civililor din oraș, prinzând în capcană o jumătate de milion de oameni. Nu putem nici măcar să luăm răniții de pe străzi, din case și apartamente, pentru că bombardamentele nu se opresc. Nu putem număra numărul victimelor, dar credem că au murit cel puțin sute de oameni. Nu putem intra să recuperăm cadavrele”, adaugă el.

Primul cetățean al orașului-port de pe coasta de nord a Mării Azov a mai declarat pentru Associated Press că trei adolescenți au fost loviți de bombardament, aceștia fiind transportați la spital, iar unul dintre ei, care și-a pierdut picioarele în raid, a murit. Familiile băieților au declarat că aceștia au fost loviți în timp ce jucau fotbal în apropierea unei școli. Duminică, o fetiță de șase ani a fost ucisă în Mariupol. Boychenko a vorbit de "genocid" pentru a descrie atacurile rusești, folosind același cuvânt pe care Putin l-a folosit pentru a justifica invazia. 

 

Un cartier de 130.000 de oameni, a fost aproape complet distrus


Viceprimarul Sergiy Orlov povestește, de asemenea, grozăvia: "Un cartier de-a lungul râului, locuit în mod normal de 130.000 de oameni, a fost aproape complet distrus. Armata rusă își desfășoară aici toate armele: artilerie, sisteme de rachete, chiar și tactice și avioane. Ei încearcă să distrugă orașul. Milițiile ucrainene sunt foarte curajoase și vor continua să apere Mariupol, dar stilul armatei ruse este ca cel al piraților: ei nu luptă cu armata lor, ci doar distrug districte întregi”, a adăugat Orlov.

Forțele ruse au vizat stații de pompare și transformatoare electrice, a declarat Orlov, iar în unele părți ale orașului există o penurie de alimente, existând riscul unei crize umanitare iminente.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel