Duminica Paștelui este cea mai importantă zi din an pentru creștini, deoarece este sărbătoarea învierii lui Iisus din morți. Dar, înainte de a vă așeza la masă alături de familie, de ce să nu-i impresionați pe cei dragi cu cunoștințele dumneavoastră despre istoria Paștelui? Descoperă cele 10 curiozități despre Paște și vezi pe care dintre ele le știai.
1. Legenda iepurașului de Paște a început în Germania
V-ați întrebat vreodată unde a luat naștere povestea cu Iepurașul de Paște?
Putem spune că povestea iepurașului care aduce ouă nu are prea multă logică, așa că trebuie să existe un motiv pentru care, în fiecare an, copiii se grăbesc să vadă ce bunătăți a lăsat pentru ei această creatură mitică.
Dar, la fel cum Moș Crăciun nu are nicio semnificație creștină pentru Crăciun, nici Iepurașul de Paște nu are o legătură reală cu această zi sfântă. Originea Iepurașului de Paște datează de sute de ani, începând din Germania precreștină. Aici, se spunea că iepurele era simbolul zeiței păgâne a primăverii și a fertilității.
Pe măsură ce creștinismul s-a răspândit în Europa, tradițiile păgâne au fost îmbinate cu sărbătorile creștine, în cadrul cărora Iepurașul de Paște a depus un cuib de ouă colorate (astăzi, de ciocolată) pentru copiii care au fost cuminți în Duminica Paștelui.
2. Cel mai mare ou de Paște din lume cântărește peste 2 tone
Având o înălțime de 31 de metri și o lățime de 18 metri cel mai mare ou de Paște din lume se găsește în Vegreville, Alberta, Canada. Oul cântărește peste 2,2 tone și a fost nevoie de 12.000 de ore pentru a fi realizat. Denumit Vegreville Pysanka, cel mai mare ou de Paște din lume este de fapt mai degrabă un puzzle decât o sculptură, deoarece este realizat din 3500 de bucăți de aluminiu.
3. Covrigii erau asociați cu Paștele
Când ne gândim la Paște, de obicei ne vin în minte ouă, pască, drob sau cozonac. Dar știați că și covrigii sunt o gustare de Paște?
Covrigii sunt asociați cu Paștele pentru că răsucirile seamănă cu brațele încrucișate în rugăciune. Începând cu anii 1950, era o tradiție pentru germani să mănânce un covrig și un ou fiert tare la cină în Vinerea Mare.
4. Primul ou de ciocolată a fost produs în Bristol în 1873
V-ați întrebat vreodată de unde a apărut obiceiul de a mânca ouă în formă de ciocolată în Duminica Paștelui? În anul 1873, familia Fry din Bristol, care conducea cea mai mare fabrică de ciocolată din lume, a produs primul ou de ciocolată.
Doi ani mai târziu, în 1875, Cadbury's a produs primul ou de Paște.
5. În Germania, este ilegal să dansezi în Vinerea Mare
Nu aveam cum să ocolim în articolul nostru despre cele 10 curiozități despre Paște și celebra interdicție din Germania. Astfel, în Vinerea Mare, este ilegal să dansezi în public în majoritatea statelor din Germania. Chiar și capitala europeană a cluburilor, Berlin, devine o zonă "cuminte", din respect pentru această zi religioasă.
În Baden-Württemberg, este permisă difuzarea de muzică, dar nu este permis dansul, în timp ce în Bavaria, dacă ești prins că asculți muzică de orice fel într-un bar, poți fi amendat cu până la 10.000 de euro.
Deci, de ce este interzis dansul în Germania?
Motivația din spatele acestei interdicții este din respect pentru creștini, care deplâng moartea lui Iisus în Vinerea Mare și în Duminica Paștelui, iar în Germania, aceste zile sunt considerate sărbători ale tăcerii.
6. Cel mai scump de Paște s-a vândut cu 9 milioane de lire sterline
Probabil cel mai scump ou din lume a fost vândut la Christie's din Londra pentru 9 milioane de lire sterline în 2007, doborând recordurile Faberge. Oul emailat conține un cocoș multicolor care, la fiecare oră, iese din ou și dă din aripi, înainte de a da din cap de trei ori.
Oul a fost realizat de Karl Fabergé la Sankt Petersburg în 1902 și este al doilea cel mai mare ou realizat vreodată de Fabergé.
7. Arderea unei păpuși cu chipul lui Iuda
În țările din America Latina și în unele părți din Grecia oamenii ard o păpușă cu chipul lui Iuda, apostolul care L-a tradat pe Iisus. Păpușa este arsă sau aprină cu focuri de artificii.
8. Egiptenii schimbau ouă
Obiceiul de a schimbă ouă este unul extrem de vechi, fiind practicat de egipteni şi persani pentru sărbătorirea primăverii.
9. Cel mai mare cozonac din lume
Cel mai mare cozonac de Paște din lume a fost creat în 2019, la Ekaterinburg, de Fundația Sf. Ecaterina. Prăjitura a avut o greutate de 3.796 kg, adică cu aproape o tonă mai mult decât recordul anterior. Se știe că, pentru "producția" cozonacului de Paște, a fost nevoie de 22 de mii de ouă, 300 kg de unt și 2 tone de făină.
10. Paștele, sărbătorit ca un carnaval
În America, Paștele este sărbătorit ca și cum ar fi un carnaval. În marile orașe, de la New York și Los Angeles, la New Orleans, oamenii poartă costume și șepci colorate, participând la tot soiul de parade și festivități.
Acestea au fost cele 10 curiozități despre Paște cu care vei impresiona pe toată lumea la masa de Paște. Tu câte dintre ele știai?
----------------
Dragi cititori, pagina de Facebook a site-ului ȘtiriDiaspora întâmpină unele probleme din cauza unor restricții abuzive care ne limitează impactul, iar astfel nu mai putem ajunge la dumneavoastră. Dacă doriți să fiți în continuare la curent cu cele mai importante știri și evenimente din Diaspora, vă rugăm să urmăriți și noua pagină a site-ului nostru: https://www.facebook.com/stiridiasporaexclusiv
Vă mulțumim ca sunteți alături de noi,
Echipa ȘtiriDiaspora
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News