Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, a declarat, că Muzeul Drents din Olanda se obligase prin contract să asigure pază umană a obiectelor din expoziția aurului dacic. Într-o conferință de presă desfășurată duminică, el a spus ca în contractul de împrumut al pieselor de tezaur era stipulat un post de control.
In presa din Olanda au apărut informații potrivit cărora expoziţia nu avea pază umană.
"Ceea ce s-a întâmplat este ieşit din comun. Este primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire din afară folosind explozibil. Nu este o practică comună.
Vă asigur că în declaraţia pe care a făcut-o conducerea muzeului figura existenţa unui post de control 24/24. Figurează în contractul pe care l-am semnat" a spus Târnoveanu.
Întrebat dacă autoritățile române au verificat totuși paza, el a spus că nu avea cum să facă acest lucru.
"Nu aveam cum să verific, totuşi, de la 1700 km distanţă. Dar documentele le-am verificat, în contract figurează. Tot în contract au fost introduse o serie de cerinţe specifice ale noastre: vitrine speciale antifurt, pentru piesele deosebite. Cele furate erau în vitrine speciale cerute de Muzeul Naţional de Istorie.
Acum e o anchetă de poliţie, nu mă pot pronunţa decât pe informaţiile pe care le primesc de la partenerii olandezi sau de la instituţiile româneşti implicate", a mai spus Ernest Oberlander Târnoveanu.
Imagini cu hoții care au furat piesele de tezaur
Poliția olandeză a publicat imagini cu hoții care au furat piese din tezaurul dacic al României.
Acestea pot fi vizionate aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News