SUA ar vrea ca funcția de conducere a Alianței Nord-Atlantice să-i revină vicepremierului și ministrului de finanțe al Canadei, Chrystia Freeland, susține sursa citată de Știrile PRO TV. Aceasta are 54 de ani și este o politiciană cu rădăcini ucrainene.
Fostă jurnalistă, Chrystia Freeland a deținut anterior și funcția de ministru de externe al Canadei. Ea vorbește cinci limbi: engleză, franceză, italiană, ucraineană și rusă. Dacă Freeland va obține funcția, ea va fi prima femeie care conduce NATO, dar și primul canadian care deține aceast rang.
Europenii au și ei câteva nume pentru funcția de secretar general al NATO
Conform ziarului american, europenii au și ei câteva nume pentru funcția de secretar general al NATO. Din păcate pentru noi, cel al președintelui României, Klaus Iohannis, nu se află printre acestea, deși numele liderului de la Cotroceni a fost pus pe lista scurtă de candidați de către publicația Politico.
The New York Times susține că pe lista europenilor se află trei femei: Kaja Kallas - premierul Estoniei, Zuzana Caputova - președintele Slovaciei și Kolinda Grabar- Kitarovic - ex-președinte al Croației.
Pe lângă SUA și UE, Marea Britanie va încerca și ea să-și impună propriul candidat. Favoritul britanicilor este Ben Wallace, actualul ministru al Apărării.
Vezi și
Ciucă i-a cerut lui Jens Stoltenberg ca NATO să monitorizeze atent situaţia din Marea Neagră
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că în discuţiile purtate miercuri, 26 octombrie, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a accentuat necesitatea ca Alianţa să monitorizeze atent, în continuare, situaţia din Marea Neagră, având în vedere dinamica ridicată a evoluţiilor din regiune, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei.
„Am apreciat discuţia consistentă de astăzi pe temele de importanţă majoră pentru Alianţă. Am discutat despre ameninţările şi provocările de securitate din regiunea Mării Negre, recunoscută ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă prin noul Concept Strategic al NATO. Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei.
Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală. Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât şi impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a declarat Nicoale Ciucă la sediul NATO, într-o conferinţă comună cu secretarul general Stoltenberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News