TikTok recunoaște oficial că peste 27.000 de conturi false l-au promovat pe Călin Georgescu înainte de alegerile din decembrie 2024 - DOCUMENT

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unui raport oficial publicat de ByteDance, compania mamă a rețelei de socializare TikTok, peste 27.000 de conturi false au promovat mesajele lui Călin Georgescu și ale partidului AUR fix înainte de alegerile prezidențiale din decembrie 2024. Raportul a fost prezentat la cererea Comisiei Europene. 

Un raport recent publicat de platforma TikTok a scos la iveală existența unei rețele masive de peste 27.000 de conturi false, utilizate pentru a influența campania electorală din noiembrie 2024, alegeri anulate ulterior de Curtea Constituțională a României. Atât partidul AUR, cât și candidatul independent Călin Georgescu, ar fi beneficiat de pe urma acestei rețele, potrivit raportului transmis de TikTok Comisiei Europene. 

Documentul este public și poate fi accesat și citit de oricine aici.

Ce spune TikTok despre conturile false care l-au promovat pe Călin Georgescu

 

Raportul TikTok detaliază eliminarea a șase rețele de operațiuni de influență acoperite (CIO), care vizau publicul românesc. Aceste rețele, distincte de cele asociate cu Sputnik, dar cu o posibilă legătură cu Rusia, au avut ca scop promovarea unor mesaje politice pe platformă, inclusiv în favoarea lui Călin Georgescu și AUR.

Conform raportului, în noiembrie 2024, TikTok a dezmembrat o rețea de 78 de conturi care îl promovau pe Călin Georgescu. Ulterior, în decembrie 2024, în perioada celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, platforma a identificat o rețea de 27.217 conturi care încercau să amplifice mesajele partidului AUR și ale lui Călin Georgescu prin postarea de comentarii.

„Apreciem că această rețea a fost operată prin intermediul unui furnizor de fals de engagement și a vizat un public românesc. Persoanele din spatele acestei rețele au folosit conturi neautentice pentru a promova partidul AUR și pe candidatul independent Călin Georgescu, încercând să manipuleze discursul electoral din România. Campania s-a bazat pe postarea de comentarii, mai degrabă decât pe videoclipuri”, se arată în raportul TikTok.

Conturi false, like-uri false și comentarii "votez Călin Georgescu"

 

"TikTok a extins măsurile de atenuare împotriva comportamentelor înșelătoare, inclusiv spam-ul, uzurparea identității și activitățile legate creșterea vizibilității. Ca un exemplu al eforturilor noastre în acest domeniu:

În perioada 5-14 decembrie, am prevenit 4.415.720 de like-uri false și 1.559.406 de cereri false de urmărire și am blocat 33.594 de conturi de spam create în România.

De asemenea, am eliminat:

-  900 de conturi care se dau drept candidați electorali români și funcționari deja aleși

-  92.958 de conturi false

- 616.548 like-uri false

- 1.023.652 de urmăritori falși

În perioada 15-30 decembrie am prevenit peste 5,3 milioane de like-uri false și peste 2,6 milioane de cereri false de follow și am blocat crearea a peste 116.000 de conturi spam în România. De asemenea, am eliminat: 59 de conturi care imitau conturi oficiale ale Guvernului, politicienilor sau partidelor politice din România, +59.000 de conturi false, +1,5 milioane de like-uri și +1,3 milioane de urmăritori falși.

Așa cum am stabilit mai sus, am raportat eliminarea a șase rețele CIO în 2024 care au fost identificate ca vizând în mod specific publicul român, inclusiv:

În septembrie 2024:

- O rețea de 22 de conturi care operează din România și care a încercat să vizeze publicul român pentru a răspândi dezinformări și de a promova relatări critice la adresa guvernului român.

În noiembrie 2024:

- O rețea de 78 de conturi care operau din România și care au încercat să promoveze candidatul Călin Georgescu pe TikTok.

- O rețea de 12 conturi care operează din România și care a încercat să amplifice relatări în limba română favorabile candidatului politic independent Mircea Geoană.

În decembrie 2024:

- O rețea de 27.217 conturi a funcționat prin intermediul unui furnizor fals, care a încercat să promoveze partidul politic AUR partidul politic și candidatul independent Călin Georgescu prin postarea de comentarii la scară largă.

- O rețea de 68 de conturi operate din Republica Moldova și vizând diaspora românească din România, care a încercat să îl promoveze pe lurie Ciocan și Partidul Social Democrat", se arată în raportul TikTok.

tiktok-raport-conturi-false-calin-georgescu_84042700

Captură de ecran a raportului TikTok. 

Rețele de troli și boți legate de Sputnik Media

 

În raportul său prezentat Comisiei Europene, TikTok a detaliat și campaniile de promovare a informațiilor false care au țintit întreaga Europă.

"În plus față de aceste rețele, merită să subliniem apărarea noastră mai largă împotriva campaniilor de influență secrete din întreaga Europă. În septembrie 2024, am luat măsuri globale împotriva unei rețele secrete legate de Sputnik Media. Atunci când eliminăm astfel de rețele, noi continuăm să monitorizăm orice încercare de reapariție. Ca parte a strategiei noastre de combatere a recidivei, am eliminat 11 conturi în noiembrie 2024 considerate a fi asociate cu Sputnik Media și care vizau publicul din România și Republica Moldova", se mai arată în raport. 

Aceste dezvăluiri vin în contextul în care DIICOT investighează mai mulți influenceri de pe TikTok, inclusiv pe omul de afaceri Bogdan Peșchir, suspectat că ar fi cheltuit 4,4 milioane de lei pentru a influența voturile în favoarea lui Călin Georgescu.

Amintim că alegerile prezidențiale din noiembrie 2024 au fost anulate de Curtea Constituțională pe 6 decembrie, pe baza rapoartelor serviciilor secrete, care au semnalat ingerințe externe în campania electorală. Fostul președinte Klaus Iohannis a indicat public Rusia ca fiind statul implicat.

Călin Georgescu a încercat să candideze și la alegerile prezidențiale din mai 2025, dar candidatura i-a fost respinsă de Biroul Electoral Central și de Curtea Constituțională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel