Toader RĂSPUNDE acuzațiilor lui Timmermans. Declarații de ULTIMĂ ORĂ

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Răspunsul ministrului Tudorel Toader, după atacurile de astăzi ale lui Frans Timmermans. 

Ministrul Justiției Tudorel a făcut o scurtă declarație de presă, după avertismentele dure venite astăzi din partea Comisiei Europene, prin vocea președintelui Frans Timmermans. 

"Avertizez Guvernul român să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar și să creeze impunitate pentru funcționarii de nivel înalt care au pedepse și condamnări pentru corupție. Am avut mai multe discuții și întâlniri cu premierul Dăncilă în ultimele două luni pe acest subiect. Am reînceput discuțiile tehnice pe MCV și am cerut rezultate cât mai urgent (...) Din păcate, nu am putut să tragem concluzia că România se află pe calea cea bună!", a spus Timmermans. 

Replica lui Tudorel Toader:

"În România, CSM este garantul suprem al justiției, atât față de factorii interni, cât și față de factorii externi. Exprim convingerea faptului că CSM-ul își îndeplinește această obligație constituțională. Nici factorul politic și nici alți factori, indiferent de natură internă sau externă nu pot solicita începerea sau oprirea unei anchete penale după cum nu pot solicita nici modul de soluționare a respectivei anchete.

În recomandările MCV se consacră la nivel de principiu faptul că această ingerință nu este permisă în activitatea de înfăptuire a Justiției, dar, personal, ca ministru al Justiției, exprim convingerea că recomandarea este în egală măsură valabilă și pentru emitenții ei.

Guvernul României respectă pe deplin acest principiu, nu interferează cu activitatea instanțelor de judecată sau organelor de urmărire penală.

În al doilea rând, la MJ se află un plin proces de selecție a candidaților pentru ocuparea diferitelor funcții de procuror de rang înalt. Sunt criterii prevăzute în lege, transparente, sunt proceduri care nu se schimbă în timpul derulării acestora. 

Considerăm necesară respectarea procedurilor legale, existente în egală măsură și la nivel european. Adică, sintetizând, nu schimbă regulile în timpul desfășurării procedurilor legale. 

În raportul MCV se prevede ca factorul politic să nu intervină în procesul de numire a procurorilor de rang înalt. În România, știm că procedura transparentă prevede ca interviul de selecție se desfășoară la MJ. Ministerul face o propunere pe care o înaintează secției de procurori de la CSM. Secția ține un interviu, emite un aviz consultativ, iar președintele emite decretul de numire. 

Se pare că la nivelul Uniunii Europene aceste recomandări nu se respectă. Numiri similare sunt eminamente politice. Oficialii europeni își exprimă îngrijorări, dar acestea sunt exprimate cu caracter preventiv, dar cu un puternic caracter electoral.

Formulez o simplă solicitare: "Să ne respectăm competențele, să ne respectâm demnitatea și specificul național".

Tudorel Toader nu a dorit să stea de vorbă cu jurnaliștii. "Am spus o scurtă declarație de presă", a spus Toader.

 

În curs de actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel