Toader, REACȚIE în PE după ce a fost BĂGAT în CORZI „Nu suntem toți la aceeași linie”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a răspuns îngrijorării europarlamentarilor cu privire la statul de drept precizând, astăzi, în Parlamentul European, că „nu suntem toți la aceeași linie”.

„Statul de drept, o temă recurentă. Dumneavoatră știți, presupunem că noi știm, faptul că statul de drept se structurează în momente diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceeași linie, avem tradiții diferite și istorii diferite în construcția statului de drept. Statul de drept trebuie să lucreze în baza unor norme europene comune. Vorbim și de recomandările Comisiei de la Veneția, care nu sunt comune, pentru că statele au sisteme diferite. Statul de drept trebuie să funcționeze în baza deciziilor curților constituționale”, a declarat Tudorel Toader.

„Lucrez în acest moment la un Codex penal european, cu toate codurile din Europa. Sunt țări cu un stat de drept structurat, cu un grad mai înalt decât România, care sancționează demnitarul care denigreaza țara.

O temă națională, la care s-a făcut referire, aceea privind riscul statului de drept în România, a justiției, a faptului că se intenționează emiterea unei OUG pentru anularea a aproape 100 de condamnări. Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie o judecată bazată pe informații corecte și nu pe altceva. Nu știu câți dintre dumneavoastră aveți infomația exactă a contextului și a împrejurărilor. În nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale nepusă în practică.

În nicio țara Înaltă Curte nu a făcut completuri nelegale. Din 2014, Înaltă Curte nu a respectat legea. Președintele și vicepreședinții instanței supreme erau membri de drept. Curtea Constituțională a spus că din 2014 aceste completuri au fost viciate, prin formarea nelegală. Curtea Constituțională a spus și că procurorii au încheiat protocoale și au oferit competențe și altor autorități pentru a face urmărirea penală.

Nu vrem ca, printr-o astfel de contestație în anulare, cineva să scape de pedeapsă. Românului, într-o țară europeană, nu poți să-i spui: Ai fost judecat de un complet nelegal constituit, cum a spus Curtea Constituțională, dar în numele stablității juridice, rămâi în pușcărie. Vrem redeschiderea acelor dosare, nu doar a celor condamnați - și cei achitați - să vadă dacă au fost condamnați pe probe legal administrate de judecători legal abilitați. Nu se referă doar la condamnați - toate procesele din perioada completeor nelegal constituite.

Cum respectăm recomandările Comisiei de la Veneția? Le respectăm așa cum sunt formulate. Prin raportare la exigențele constituționale. Comisia a spus să nu revocăm membrii CSM pentru o simplă abatere disciplinară, am modificat legea și am eliminat această prevedere. În România s-a prevăzut prin legile justiției că magistrații să se poată pensiona la 20 de ani vechime de activitate în profesie. Și-au exprimat îngrijorările Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și alți demnitari. Am modificat legea, magisitrații nu se mai pot pensiona la 20 de ani vechime. Dacă legea intră în vigoare, 2.000 și ceva se pensionau, s-ar fi creat un deficit de magistrați”, a mai declarat ministrul Justiției.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel