Topirea ghețarilor ar putea ucide mii de oameni. Cercetătorii dezvoltă sisteme care să prevestească alunecările de teren

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Topirea ghețarilor ar putea ucide mii de oameni. Cercetătorii dezvoltă sisteme care să prevestească alunecările de teren / Foto: Unsplash
Topirea ghețarilor ar putea ucide mii de oameni. Cercetătorii dezvoltă sisteme care să prevestească alunecările de teren / Foto: Unsplash

În Alpi, oamenii de știință se străduiesc să pună la punct sisteme care să avertizeze oamenii când trebuie să fugă de alunecările de teren și inundațiile provocate de schimbările climatice, cauzate de prăbușirea ghețarilor, conform National Geographic.

Masivul Mont Blanc, cu cel mai înalt vârf din Europa de Vest, se schimbă în mod fundamental din cauza schimbărilor climatice, la fel ca și munții din întreaga lume. Temperaturile din regiunile muntoase au crescut cu până la 50% mai repede decât media globală.

Pe ghețarul Marmolada din Munții Dolomiți, Italia, prima duminică din iulie a fost o zi frumoasă pentru drumeții - cerul aproape fără nori, o temperatură caldă de 27 de grade Celsius în vale. Dar pentru munte, chiar și cele 10 de grade Celsius din apropierea vârfului de 11.000 de metri erau sufocante.

Din ghețarul său, cel mai mare din lanțul muntos, s-a desprins o secțiune de mărimea a două terenuri de fotbal. Gheața și resturile au tunat în jos cu forța unui zgârie-nori care se prăbușește. Unsprezece oameni - doi dintre ei ghizi montani experimentați - au decedat.

 

Temperaturile lor au crescut cu până la 50% mai repede decât media globală

 

Lanțurile muntoase acoperă un sfert din suprafața întregii planete, iar milioanele de oameni care le numesc casă au trăit întotdeauna cu pericolele lor naturale. Dar acum, încălzirea globală le schimbă în mod fundamental componența. Temperaturile lor au crescut cu până la 50% mai repede decât media globală și, chiar și atunci când escaladează vârfurile din Himalaya, alpiniștii renunță acum la costumele de expediție pentru jachete mai ușoare - un mic confort în mijlocul pericolelor crescute.

La începutul acestei luni, un alt ghețar s-a prăbușit în Patagonia, iar în iulie în Kârgâzstan. Pe măsură ce permafrostul se dezgheață, rocile și solul care erau odată legate de temperaturi sub zero grade se prăbușesc.

 

Pe măsură ce condițiile montane devin mai periculoase ca niciodată, cum pot rămâne în siguranță?

 

Drumeții de la altitudine și sătenii de la poalele munților se luptă cu o întrebare vitală: Pe măsură ce condițiile montane devin mai periculoase ca niciodată, cum pot rămâne în siguranță?

Este o întrebare care îl frământă pe Roberto Rota, primarul satului montan Courmayeur, situat pe partea italiană a Mont Blanc, cel mai înalt vârf din Europa de Vest.

Desenând o cale de coborâre până la gura tunelului Mont Blanc care leagă Italia de Franța, versantul instabil Monte de la Saxe ar putea dezlănțui atât de multă piatră și pământ, încât ar fi înregistrat de seismografele din întreaga lume. Deasupra cătunului Planpincieux, de pe doi ghețari suspendați în mod precar, riscă să se prăbușească suficientă gheață cât să umple două clădiri Empire State. În cel mai rău scenariu, spune Rota, "ar distruge complet Planpincieux".

 

Radarele de la sol îndreptate spre vârfurile și pantele instabile măsoară mișcarea

 

Responsabilitatea cântărește greu pe umerii săi, spune Rota, iar uneori, fostul instructor de schi se întreabă dacă nu cumva a fost nebun să candideze pentru această funcție. Dar spune că sistemele pe care el, predecesorii săi și oamenii de știință le-au pus în aplicare îl ajută să doarmă noaptea.

Radarele de la sol îndreptate spre vârfurile și pantele instabile măsoară mișcarea în jurul ceasului - dacă viteza crește, crește și șansa ca acesta să se prăbușească. Sunt analizate și imaginile din satelit și din drone. Rota primește zilnic la ora 14:00 un e-mail cu date și analize. În zilele bune, el vede o căsuță galbenă care indică o amenințare de nivel mediu de prăbușire a ghețarilor.

În zilele cele mai proaste, căsuța este de un roșu intens. Localnici precum Guiliana Patellani își amintesc. În urmă cu doi ani, semafoarele de pe drumul spre Planpincieux au trecut pe roșu, împiedicând oamenii să se deplaseze în zona potențialului dezastru, iar pe telefoanele celor din zonele potențial afectate au apărut alerte. Oficiali neliniștiți au bătut la ușile casei sale de piatră, instruindu-i pe Patellani și pe familia sa să își împacheteze cele mai dragi bunuri și să se mute la un loc de evacuare de urgență.

 

Cel mai mortal munte din Europa

 

Menținerea siguranței pentru cei 20.000 de oameni care încearcă să escaladeze Mont Blanc în fiecare an a fost a doua durere de cap a lui Peillex. Perceput ca fiind o drumeție ușoară, vârful s-a transformat într-un obiectiv de pe lista de dorințe pentru excursioniștii neexperimentați. Deține, de asemenea, recordul de mortalitate pe continent, cu aproximativ 100 de persoane care mor în fiecare an.

Când chiar și temperaturile nocturne de pe vârf au depășit pragul de îngheț în această vară, căderile de pietre, care sunt deja principala cauză de deces, au crescut în frecvență. Muntele a devenit prea imprevizibil. Asociațiile locale de ghizi au anulat excursiile spre vârf, iar autoritățile au emis avertismente.

Peillex a propus ca oricine mai încearcă să ajungă în vârf să depună 15.000 de euro, suficient pentru a acoperi eforturile de salvare și un serviciu funerar. Deși această propunere nu a fost niciodată pusă în aplicare, înainte de sfârșitul lunii iulie, cabanele de munte de mare altitudine, precum refugiul Goûter, situat la 12.516 metri, se închideau. Fără adăpost sau ghizi, călătoria de două zile a devenit aproape imposibilă.

Cu toate acestea, aproximativ o duzină de persoane pe zi încă mai încercau, spune Tsering Sherpa de la "Brigada Albă" desfășurată de Saint Gervais pentru a patrula rutele spre vârf. Drumeților fără crampoane, pioleți, geci călduroase sau o rezervare pentru refugiile aglomerate li s-a cerut în mod obișnuit să se întoarcă.

 

În această vară organizațiile de salvare alpină au fost mai ocupate ca niciodată

 

Dar în această vară, condițiile au fost atât de instabile încât chiar și alpiniștii veterani s-au chinuit să facă ascensiuni. Organizațiile de salvare alpină au fost mai ocupate ca niciodată. Pentru sute de misiuni, nu au putut decât să salveze cadavrele alpiniștilor, mulți dintre ei uciși de căderi de pietre pe un teren pe care alții îl declaraseră stabil cu doar câteva zile înainte. Numai mica provincie Salzburg, Austria, a numărat 24 de decese până acum în acest an.

"Sunt mai multe decese decât am avut vreodată. Chiar și pentru cei mai profesioniști alpiniști, a devenit foarte dificil", spune Maria Riedler, salvator montan și conductor de câini.

 

Sistemul de alarmă pentru ghețari a costat 7 milioane de dolari

 

În Courmayeur, primarul Rota lucrează la un nou set de pictograme care să avertizeze oamenii. El îi invidiază pe primarii de pe litoralul italian, unde un singur steag roșu îi ține pe turiști departe de apă.

Peillex, de asemenea, ar dori ca riscurile să fie luate mai în serios. Sistemul de alarmă pentru ghețari a costat 7 milioane de dolari, însă atunci când o furtună l-a declanșat din greșeală, doar o cincime dintre locuitori au fost evacuați.

"Este o rușine pentru că, după atâtea eforturi pentru a-i proteja pe oameni, aceștia nu fac ultimul pas pentru a se proteja pe ei înșiși", spune el, stând în fața a zeci de case noi construite chiar în zona în care avalanșa de gheață și zăpadă din 1892 a depășit înălțimea tsunami-ului din 2011 din Japonia. Astăzi, aceasta ar ucide nu 200, ci 2.000 de oameni. "Trebuie să înțelegem că natura este mai puternică decât noi", spune el, "și că noi suntem cei care trebuie să ne schimbăm obiceiurile".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel