Topul celor mai corupte țări din lume în anul 2023

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Topul celor mai corupte țări din lume în anul 2023. Sursa - Pexels
Topul celor mai corupte țări din lume în anul 2023. Sursa - Pexels

În pragul anului 2024, lumea este un mozaic de națiuni care se luptă cu corupția pe scară largă.

Din acest motiv, CEOworld a creat un clasament al celor mai corupte țări din lume și examinează specificul acestui fenomen negativ în fiecare regiune. În timpul studiului, au devenit clar că lupta împotriva corupției necesită mai mult decât măsuri punitive, necesită schimbări sistemice și o comunitate globală transparentă.

Iată primele 20 de țări cu cea mai mare corupție:

1. În fruntea listei se află Somalia, care este una dintre cele mai sărace țări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 544 de dolari. Corupția s-a infiltrat chiar în banca centrală a țării, unde se fac retrageri semnificative în scopuri personale.

2. În mijlocul anilor de conflict, Siria se luptă cu condiții devastatoare, atingând un PIB pe cap de locuitor de 533 USD. Corupția se extinde în toate sferele, de la funcționarii municipali până la armată, încordând și mai mult nivelul de trai al oamenilor obișnuiți. 

3. Una dintre cele mai tinere țări, Sudanul de Sud, cu un PIB pe cap de locuitor de 326 de dolari, suferă de conflicte grave. Corupția pătrunde pe toate nivelurile, afectând atât oficialii guvernamentali de rang înalt, cât și organizațiile și lucrătorii de nivel inferior.

4. Venezuela, o țară bogată în petrol, are un PIB pe cap de locuitor scăzut de 3.052 USD. Corupția în guvern provoacă tulburări politice continue. Administrația este acuzată că a sifonat veniturile din petrol și că a alimentat traficul de droguri.

5. Yemenul, care este printre ultimele țări care a abolit sclavia, se confruntă cu acuzații de continuare a sclaviei. După ce a suferit un război civil de zece ani, acum este una dintre cele mai sărace țări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 891 USD. Corupția a alimentat protestele care au precedat războiul și continuă să fie esențial pentru conflictul civil.

6. Performanța economică slabă a Pakistanului se datorează corupției în creștere, rezultată din instituțiile slabe care împiedică creșterea economică. Instituțiile slabe sunt principala cauză a corupției în țară. Alți factori sunt lipsa voinței politice de a pune capăt corupției în administrația birocratică; salarii mici în sectorul public și inflație ridicată. Agențiile guvernamentale din Pakistan au fost învinuite pentru prevalența corupției, deoarece sunt responsabile pentru distribuirea resurselor publice ale țării. Departamentul de aplicare a legii ar trebui să asigure legea și ordinea, dar, din păcate, este considerată cea mai coruptă organizație din țară.

7. În mijlocul instabilității politice, Libia s-a confruntat recent cu inundații catastrofale, posibil legate de practicile corupte în proiectele de baraje.

8. Sub domnia îndelungată a dinastiei Kim, Coreea de Nord rămâne un stat izolat strâns controlat de liderul Kim Jong Un.

9. Haiti. Națiunea din Caraibe a fost acuzată că a deturnat milioane de la liderii săi, iar poliția a fost acuzată și că a câștigat puterea prin metode ilegale.

10. În Africa Centrală, Guineea Ecuatorială este formată din teritorii insulare și continentale. Economia țării a fost grav afectată de corupție, ceea ce a dus la ani consecutivi de recesiune economică.

 

Corupția împiedică capacitatea de a maximiza utilizarea resurselor naturale

 

11. Burundi, o țară africană fără ieșire la mare, are un PIB pe cap de locuitor alarmant de scăzut, de 292 de dolari. Corupția vertiginoasă împiedică adesea afacerile să funcționeze liber în țară.

12. Turkmenistanul, o țară fără ieșire la mare din Asia Centrală, se mândrește cu o economie de 82 de miliarde de dolari. Acuzațiile de corupție duc adesea la demisia funcționarilor publici, afectând diverse aspecte ale vieții publice.

13. Nicaragua, situată în America Centrală, are un PIB pe cap de locuitor de 2.126 USD. Corupția pe scară largă a dus la cazuri importante, inclusiv la închisoarea unui fost președinte.

14. Insulele Comore, o mică națiune insulară africană, a avut parte de scandaluri interesante, în special unul care implică vânzarea de pașapoarte de către guvern.

15. Ciad, o țară africană fără ieșire la mare, menține un PIB pe cap de locuitor de 755 USD. Țara a trecut prin mai multe războaie civile și stăpânire dictatorială, liderii ilegitimi bazându-se pe un sistem corupt pentru a-și menține puterea.

16. Republica Democrata din Congo are resurse naturale extinse, inclusiv minerale precum cuprul și cobaltul. La fel ca Nigeria, totuși, corupția împiedică capacitatea de a maximiza utilizarea acestor resurse la întregul lor potențial.

17. Cu un PIB pe cap de locuitor de 450 USD, Republica Guineea-Bissau se luptă cu o justiție slabă, cu salariile scăzute din sectorul public și cu alte provocări care favorizează corupția pe scară largă și probleme precum traficul de droguri.

18. Republica Congo, condusă de același regim din 1997, se confruntă cu acuzații împotriva liderului său de a strânge proprietăți în străinătate prin scheme de corupție, deși acesta neagă acuzațiile.

19. Cunoscut pentru nivelurile ridicate de mită în aplicarea legii, Sudanul se luptă de ani de zile cu abuzul financiar și corupția bugetară.

20. Eritreea, o țară afectată de sărăcie, cu un PIB pe cap de locuitor de doar câteva sute de dolari, s-a confruntat cu acuzații repetate de călcare în picioare a drepturilor omului și a libertății de exprimare în interiorul granițelor sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel