Topul celor mai nesigure orașe din Italia. Milano e capitala furturilor; Torino, primul loc la escrocherii

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

De la furturi de vehicule și spargeri de locuințe până la fraudă cibernetică și șantaj, cele mai recente cifre oficiale din Italia arată în ce oraș al țării este cel mai probabil să fii victima unei infracțiuni. 

Deși Italia se numără printre cele mai sigure țări din lume - ocupând locul 32 din 163 în cel mai recent raport Global Peace Index realizat de Institute for Economics and Peace - infracționalitatea este în continuare un motiv de îngrijorare, în special în orașele metropolitane și în zonele turistice.

Potrivit unui raport al cotidianului Il Sole 24 Ore care reunește cele mai recente date ale Departamentului de Securitate Publică din Italia, Milano a fost din nou "capitala criminalității" a țării în 2022, orașul înregistrând, de asemenea, o creștere marcantă de la an la an a infracțiunilor raportate. 

În total, anul trecut au fost raportate aproximativ 225.000 de infracțiuni în metropola nordică, ceea ce echivalează cu aproximativ 6.990 de sesizări la fiecare 100.000 de locuitori, în creștere cu peste 1.000 față de 2021 (5.985).

Milano a fost urmată în topul național de Rimini, o stațiune balneară populară de pe coasta Adriaticii din Emilia Romagna, și de Roma.

La fel ca Milano, capitala a înregistrat, de asemenea, o creștere notabilă a infracționalității de la an la an, deoarece numărul infracțiunilor raportate a trecut de la 205.050 în 2021 la 231.290 în 2022, ceea ce a fost echivalent cu aproape 5.500 de rapoarte la fiecare 100.000 de locuitori.

Topul național a fost completat apoi de Bologna, Florența, Torino, Imperia, Livorno, Prato și Napoli. 

Tipuri de infracțiuni la nivel local

 

În timp ce clasamentul general al ratei criminalității oferă o imagine a principalelor focare de criminalitate din Italia, nu oferă nicio perspectivă asupra tipurilor de infracțiuni comise la nivel local, motiv pentru care publicația The Local analizează clasamentele pe infracțiuni unice.

În 2022, Milano, Rimini și Roma au fost din nou primele trei orașe italiene în ceea ce privește infracțiunile legate de furturi, orașul din nordul țării înregistrând aproape 3.900 de furturi raportate la 100.000 de locuitori, iar capitala oprindu-se la mică distanță de pragul de 3.000.

Milano a fost, de asemenea, capitala furturilor din Italia (peste 4.100 de infracțiuni raportate în 12 luni), urmată de Napoli și Rimini.

În afara marilor orașe și a destinațiilor turistice populare, o serie de orașe italiene mai mici și, poate, puțin mai puțin pretențioase, au avut propriile "specializări" în materie de criminalitate în 2022.

De exemplu, Pisa, în Toscana, s-a clasat pe primul loc în ceea ce privește infracțiunile de furt din locuințe raportate, în timp ce provincia Barletta-Andria-Trani din Puglia a fost liderul țării în ceea ce privește furtul de vehicule.

Mai mult, Imperia, Liguria, a fost cel mai rău oraș italian în ceea ce privește violența sexuală, cu nu mai puțin de 23,5 infracțiuni raportate la 100.000 de locuitori, în timp ce Crotone s-a clasat pe primul loc la tentativă de omor și incendiere.

În fine, Torino a ocupat primul loc în ceea ce privește fraudele cibernetice și escrocheriile online, în timp ce Livorno, în Toscana, a fost capitala italiană a șantajului.

Cum arată tabloul național

 

În timp ce cele mai mari două orașe din Italia, Milano și Roma, au înregistrat creșteri accentuate ale infracționalității în 2022, numărul infracțiunilor raportate la nivel național a fost în continuare mai mic decât în 2021, 2020 și 2019. 

De asemenea, trebuie subliniat faptul că, deși unele categorii de infracțiuni (în principal, furturile cu smulgere, jafurile stradale și șantajul) au înregistrat anul trecut creșteri notabile la nivel național și local, o "creștere a infracțiunilor de furt" a fost "inevitabilă" după încheierea restricțiilor legate de pandemie, potrivit lui Stefano Delfini, director principal al poliției de stat din Italia.

Acestea fiind spuse, datele preliminare referitoare la primele șase luni ale anului 2023 arată unele tendințe alarmante în comparație cu primul semestru al anului 2019, când nu au fost aplicate restricții Covid.

În special, în timp ce numărul infracțiunilor de spălare, contrafacere și trafic de droguri a înregistrat o scădere semnificativă, infracțiunile de violență sexuală și jafurile stradale au crescut cu 18,1 % și, respectiv, 24,6 %.

 

------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel