Clasamentul, care evidențiază accesul fără viză sau cu viză la sosire pentru cetățenii fiecărei țări, confirmă supremația statelor asiatice și europene în topul mobilității internaționale.
Singapore, pe primul loc cu acces în toate cele 195 de țări
Potrivit informațiilor publicate de Daily Mail, Singapore ocupă primul loc, având cel mai puternic pașaport din lume. Cetățenii acestei țări beneficiază de acces fără restricții în toate cele 195 de țări, o realizare unică și fără precedent. Locul doi revine Japoniei, ai cărei cetățeni pot călători fără viză în 193 de țări.
Pe locul trei se află un grup de șapte state, dintre care șase sunt europene: Finlanda, Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud și Spania. Cetățenii acestor țări au acces în 192 de state fără a avea nevoie de viză.
SUA coboară în clasament
Într-o surpriză pentru unii, Statele Unite ale Americii au ajuns pe locul 9, cu acces fără viză în 186 de țări. SUA se situează astfel sub țări precum Polonia, Cehia și Ungaria, care ocupă poziții mai bune, demonstrând o tendință descendentă a pașaportului american în ultimii ani.
România, pe locul 15
România a reușit să urce în clasament și se situează pe locul 15, la egalitate cu Bulgaria și Monaco. Cetățenii români pot vizita fără viză 178 de țări, consolidând astfel poziția țării ca una dintre cele mai bine plasate în Europa de Est. O realizare notabilă este aderarea României care a început în data de 10 ianuarie 2025, la programul Visa Waiver al SUA, care le permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză pentru perioade scurte.
Republica Moldova și Georgia ocupă locul 44, având acces în 122 de țări. Rusia se clasează pe locul 46, iar cetățenii săi pot călători în 116 țări fără viză.
China urcă spectaculos, Afganistanul rămâne la coada clasamentului
China a înregistrat una dintre cele mai spectaculoase ascensiuni din ultimul deceniu, trecând de pe locul 94 pe locul 60. Cetățenii chinezi pot acum călători fără viză în 85 de țări, ceea ce reflectă extinderea relațiilor diplomatice și comerciale ale acestei puteri globale.
În schimb, ultimele poziții din clasament sunt ocupate de Somalia (locul 102, acces în 35 de țări), Pakistan (locul 103, 33 de țări), Iraq (locul 104, 31 de țări), Siria (locul 105, 27 de țări) și Afganistan, care închide clasamentul pe locul 106, cu doar 26 de țări accesibile fără viză.
Mobilitatea globală, în contextul crizelor actuale
Christian Kaelin, directorul Henley & Partners, a subliniat complexitatea conceptului de cetățenie în contextul global actual.
„Noțiunea de cetățenie și loteria dreptului prin naștere au nevoie de o regândire fundamentală, pe măsura creșterii temperaturilor, dezastrelor naturale tot mai frecvente și severe, ceea ce forțează comunitățile să se mute și transformă mediile lor în spații de nelocuit. În același timp, instabilitatea politică și conflictele în desfășurare în diverse regiuni îi forțează pe cetățeni să plece din țară și să caute un loc sigur”, a declarat Kaelin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News