Topul țărilor europene cu cele mai accesibile locuințe în funcție de salarii. Pe ce loc se află România

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
(Foto: Freepik)
(Foto: Freepik)

Un studiu recent arată care sunt cele mai accesibile țări din Europa pentru achiziția unei locuințe, raportat la salariile medii.

Un nou studiu al BestBrokers.com analizează accesibilitatea proprietăților în 62 de țări, raportând prețurile acestora la salariile medii locale. Conform rezultatelor, Danemarca se clasează ca cea mai accesibilă țară din Europa pentru achiziționarea unei locuințe.

Prețul mediu al unei proprietăți de 100 de metri pătrați în Danemarca echivalează cu 114 salarii nete. Aceasta surprinde, având în vedere că Danemarca a fost considerată cea mai scumpă țară din Uniunea Europeană în 2023, cu prețuri ale bunurilor și serviciilor cu 43% mai mari decât media UE, conform Eurostat. Câștigurile medii anuale în Danemarca sunt, de asemenea, printre cele mai ridicate din Europa.

Raportul BestBrokers subliniază că variațiile semnificative ale prețurilor și veniturilor de la o țară la alta justifică analiza pieței imobiliare prin numărul de luni de salariu necesare pentru achiziționarea unei case. Clasamentul accesibilității se bazează pe date referitoare la prețurile locuințelor, venitul net lunar mediu, inflația și ratele dobânzilor ipotecare reale în 62 de țări.

În acest context, Irlanda și Suedia se situează pe locurile doi și trei, cu 123, respectiv 129 de salarii nete necesare pentru achiziția unei proprietăți de 100 de metri pătrați. Aceste date sugerează că pentru a cumpăra o casă în aceste țări, ar fi nevoie de aproximativ zece ani de economii.

Iată cum se compară costul locuințelor în Europa:

1. -imagine fara descriere- (tabel_13967500.JPG)

România se află pe locul nouă în clasament, având nevoie de 271 de salarii nete pentru a achiziționa o locuință de 100 de metri pătrați. Aceasta indică o provocare pentru potențialii cumpărători, care ar putea economisi timp de aproximativ 22 de ani.

De cealaltă parte a spectrului, Republica Cehă și Slovacia se află la capătul inferior al accesibilității. În Slovacia, prețul mediu al unei locuințe de 100 de metri pătrați este de 297 de ori salariul mediu, ceea ce ar putea echivala cu aproape 25 de ani de economii. Chiar și în cazul în care o persoană ar economisi jumătate din salariul net, ar avea nevoie de 50 de ani pentru a putea cumpăra o locuință.

Un alt aspect important al studiului a fost analiza ratelor ipotecare reale din Europa pentru al treilea trimestru al anului 2024. Rata reală a dobânzii ipotecare, care reflectă costul real al fondurilor pentru debitor, a fost estimată la 12,3% în Rusia, urmată de Letonia cu 6,65% și Polonia cu 5,1%. Comparativ, în Germania, rata este de 1,85%, iar în Marea Britanie de 1,77%.

În concluzie, Danemarca se dovedește a fi cea mai accesibilă țară din Europa pentru achiziționarea unei locuințe, în ciuda percepției generale despre costul vieții în această țară. România, pe de altă parte, se confruntă cu provocări în ceea ce privește accesibilitatea proprietăților, indicând necesitatea unor măsuri care să sprijine potențialii cumpărători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel