De câte ori ai vrut să faci un tort delicios, o prăjitură, însă gândul că are mult zahăr te-a oprit să o prepari? Acum e timpul să te răsfeţi cu ceva dulce şi sănătos. Rețeta de tort cu mălai și portocale va surprinde chiar și cele mai rafinate gusturi.
Citeşte şi: Şcrob sau ouă jumări cu smântână. Mic dejun rapid şi săţios
Iată de ce ingrediente aveți nevoie pentru a pregăti deliciosul tort cu mălai și portocale, varianta dietetică
Pentru blat
100 g făină
350 g mălai grișat
3 ouă
3 linguri îndulcitor
200 g unt
200 ml smântână
150 ml lapte
150 g suc de portocale
1 plic praf de copt
1 vârf de cuţit de sare
Vezi și: Brioșe cu mălai. Rețeta unui desert aerat și pufos, ca la mama acasă
Pentru sirop
1 portocală
200 ml suc de portocale
3 linguri îndulcitor praf.
Tort cu mălai și portocale. Mod de preparare dietetic:
Baţi untul cu îndulcitorul praf. Într-un alt vas mixezi ouăle cu sarea şi apoi le adaugi la compoziţia cu unt. Continui să mixezi cele două compoziţii până se omogenizează.
Amesteci făina cu mălaiul grișat, praful de copt şi torni treptat în compoziţia cu unt şi ouă. Încorporezi şi smântâna, amestecând continuu, apoi laptele şi sucul de portocale.
Compoziţia o torni într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. O lași în cuptorul încins până se rumeneşte.
Pentru sirop, tai portocala rondele. Le acoperi cu apă şi le pui pe foc să fiarbă 15 minute. Ulterior le strecori de zeamă şi se laşi la răcit. Rondelele de portocală le amesteci cu sucul de portocale şi îndulcitorul praf. Le pui pe foc şi le lași să fiarbă până când se îngroaşă siropul.
Când prăjitura este gata, o scoți din cuptor și o însiropezi. O decorezi cu rondelele de portocală din sirop.
Te-ar putea intersa și: Prăjitura Chocoflan. Rețeta desertului cu crema de zahăr ars și ciocolată
În varianta propusă de Jamie Oliver, tortul este ceva mai bogat în calorii și zaharuri. Iată care este rețeta propusă de celebrul bucătar englez.
Ingrediente
10 portocale obișnuite sau portocale roșii
250 g miere
3 ouă mari (de fermă)
200 g migdale măcinate
100 g mălai grișat.
Tort cu mălai și portocale: Cum il prepară Jamie Oliver
Preîncălziți cuptorul la 160ºC (treapta 3). Ungeți o formă de tort de 20 cm diametru cu ulei de măsline, apoi tapetați baza cu hârtie de copt, pe care o ungeți apoi și pe ea cu ulei. Stoarceți sucul a 3 portocale (aproximativ 100ml) într-o tigaie, adăugați 100 g de miere și fierbeți până se îngroașă și se reduce, apoi dați amestecul la o parte de pe foc.
Între timp, într-un mixer amestecați 200 ml de ulei de măsline cu restul de 150 g de miere timp de 2 minute la viteză mare până se omogenizează. Bateți ouăle timp de 2 minute, în timp ce radeți mărunt și adăugați coaja de 3 portocale. Opriți mixerul, apoi adăugați migdalele măcinate, mălaiul grișat și sucul de la 1 sau 2 portocale (aproximativ 50 ml).
Amestecul astfel obținut se toarnă în forma pregătită și se coace timp de 40 până la 50 de minute, sau până devine aurie și coaptă la interior. Lăsați să se răcească timp de 10 minute în formă, slăbind ușor cu un cuțit de pe marginile formei înainte de a scoate inelul de pe formă. Pentru a servi, curățați rapid și feliați portocalele rămase și ornași tortul, stropind siropul frumos peste tot pe suprafața tortului.
Dacă ți-a plăcut rețeta de tort cu mălai și portocale, sigur îți va plăcea și Mălai Dulce - Rețeta bunicii care l-a impresionat pe Papa Francisc în România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News