Deși această prăjitură cu mere și nucă nu este neapărat o rețetă românească, este unul dintre dulciurile preferate ale tuturor românilor. Un desert care ne aduce aminte de copilărie și care sigur te va impresiona!
Principala diferență este la bază, prăjitura românească cu mere la tavă are un strat de aluat mai gros și moale, în timp ce această prăjitură cu mere și nuci este făcută cu aluat scurt, deci seamănă mai mult cu o plăcintă. Ambele versiuni sunt totuși incredibil de delicioase, ar trebui neapărat să le încercați.
Tort de mere și nuci - Ingrediente
Blat:
- 300 g de făină integrală
- 100 g zahăr granulat
- 200 g unt nesărat
- 2 gălbenușuri de ou
Umplutură:
- 1 ½ kg mere
- 3 linguri de zahăr vanilat
- 2 linguri de zahăr granulat sau mai mult după gust.
- ½ linguriță de scorțișoară
- 100 g nuci măcinate
Servire:
- zahăr pudră
- ghețată de vanilie opțional
- cremă bătută opțional
Tort de mere și nuci -Instrucțiuni
Faceți blatul: Puneți făina și zahărul în robotul de bucătărie. Pulsați scurt pentru a amesteca. Adăugați untul rece și tăiat cubulețe și gălbenușurile de ou și procesați scurt până când obțineți niște firimituri mari de aluat. Întoarceți amestecul pe suprafața de lucru, frământați ușor pentru a forma o bilă, înfășurați în folie de plastic.
Se dă la frigider pentru aproximativ 30 de minute sau până când pregătiți restul.
Umplutura: Se pune la dospit. Preîncălziți cuptorul la 180 grade Celsius. Ungeți cu unt o caserolă de aproximativ 30×20 cm.
Prăjiți nucile într-o tigaie mare, fără grăsime, până când acestea au o nuanță mai închisă. Supravegheați-le tot timpul și scuturați des tigaia. Transferați-le pe o farfurie și lăsați-le să se răcească până când pregătiți restul.
Decojiți și radeți grosier merele. Amestecați-le cu zahărul vanilat, zahărul granulat și scorțișoara.
Asamblați:
Împărțiți aluatul în două părți egale. Presărați o porțiune într-un dreptunghi grosier pe o suprafață ușor făinată. Rulați-o cât de bine puteți cu un rulou ușor făinos. Treceți un cuțit pe sub foaia de patiserie pentru a o ajuta să se desprindă de pe masă și așezați-o cu grijă în caserolă. Dacă se rupe, împingeți-o înapoi în formă cu degetele, totul se va lipi din nou perfect. Înțepați cu o furculiță peste tot.
Presărați aluatul cu ½ din nucile prăjite.
Umplere: Se ia o mână de mere și se stoarce pentru a elimina excesul de lichid. Continuați în acest fel cu restul merelor rase. Întindeți merele peste aluat și nivelați-le. Presărați alunele rămase deasupra.
Se acoperă: Rulați restul de patiserie așa cum ați făcut prima dată. Așezați patiseria deasupra merelor și apăsați cu degetele pentru a repara părțile rupte; funcționează chiar dacă sunt mere dedesubt. Înțepați din nou patiseria cu furculița.
Se coace: Coaceți timp de aproximativ 40-45 de minute, până când patiseria este aurie. Dacă folosiți o caserolă de sticlă, ridicați-o și priviți dedesubt pentru a verifica fundul; plăcinta este gata dacă stratul de patiserie de jos nu mai pare umed, plăcinta este gata.
Se presară plăcinta fierbinte cu zahăr pudră. Se servește caldă sau la temperatura camerei, așa cum s-a sugerat mai sus.
Întotdeauna folosiți un cântar de bucătărie digital în coacere; asigură cele mai bune rezultate.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o nouă rețetă, intrați pe grupurile de WhatsApp ale StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News